Büntetést fizethetnek az MNB alapítványai?

Hatósági eljárást kezdeményez a Magyar Nemzeti Bank alapítványai ügyében a Fővárosi Főügyészség.

MNO
2016. 06. 30. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség az általa lefolytatott vizsgálat alapján 2016. június 30-án a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványa ügyében hatósági eljárásokat kezdeményezett a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottságánál.

A kezdeményezés oka az volt, hogy az ügyészség álláspontja szerint az alapítványok a költségvetési törvényben meghatározott értékhatárt meghaladó árubeszerzések, szolgáltatásmegrendelések, illetve építési beruházások során nem folytattak le közbeszerzési eljárást, holott a közbeszerzésre vonatkozó jogszabály szerint az alapítványok ajánlatkérőknek minősülnek – írja közleményében.

A Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból jár el, és az ügyészség hatósági eljárás kezdeményezése alapján saját hatáskörben fog dönteni. Az ügyészség hatásköre tehát kizárólag az eljárás kezdeményezésére terjed ki.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a napokban közzétett döntésében azért marasztalta el az alapítványokat, mert a törvényi rendelkezés ellenére nem jelentkeztek be ajánlatkérőként a közbeszerzési törvény hatálya alá. Az ügyészi hatósági eljárás kezdeményezése az alapítványoknak a közbeszerzési eljárás mellőzésével megkötött egyes szerződéseire vonatkozik – zárul a közlemény.

Ismeretes, a fent említett elmarasztalás komoly, 200 ezer forintos büntetést vont maga után, amit alapvetően azért fizettek, mert maga a „rendszer volt rossz”, míg most az ügyeket egyesével veszik górcső alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.