Elveszik a Kliktől a gyermekotthont

Ágyakat is az önkormányzat vásárolt a Szentesről Makóra költöztetett gyerekeknek.

2016. 06. 29. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg folyik a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény makói gyermekotthonának fenntartói átadás-átvétele. Az átadásra még idén nyáron sor kerül, az új fenntartó a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lesz – tudatta a Klik. Mint arról egy ombudsmani jelentés alapján beszámoltunk, veszélybe került a gyerekek megfelelő élelmezése és ruházása a makói gyermekotthonban, mert rendszertelenül folyósította a havi ellátmányt a fenntartó Klik. Székely László megállapította: a Klik 2015 szeptemberében – amikor a szentesi gyermekotthon leégése után a korábbinál közel kétszer több gyerekről kellett gondoskodni – egy fillér ellátmányt sem folyósított, idén először pedig január végén utalt pénzt.

– Összességében az ellátmány rendszertelen, érkezése kiszámíthatatlan volt, így a gyermekotthoni csoportok kiadásai, ideértve a gyermek élelmezésére fordítható összeget is tervezhetetlenekké váltak – szögezte le Székely. Rámutatott arra is, hogy a gondozott gyermekeknek nincs meg a jogszabályban előírt mennyiségű ruházata, a családi pótlék szintén jelentős késéssel érkezett meg, ahogy a gyerekek zsebpénzt is rendszertelenül kaptak.

A Klik válaszában most azt írja, március óta az ellátmányok rendeltetésszerűen és zökkenőmentesen megérkeznek a gyermekotthonba. Hogy korábban miért nem fizettek időben, nem tértek ki. Azt ígérik, a végleges fenntartói jogok átadásáig megfelelően gondoskodnak a mindennapi gyermekvédelmi feladatellátásról, amelyhez megvan a forrás.

Válaszában az intézmény kitért arra is, hogy komoly beruházásokra volt szükség Makón, mivel a korábban Szentesen gondozott gyerekek legnagyobb része ide került. Több mint 11 milliós beruházást hajtottak végre az otthonban, hogy a szentesi gyerekeknek megfelelő körülményeket teremtsenek. Az ágyakat a megyei önkormányzat egymilliós adományából vásárolták. Az ombudsman szerint egyébként az otthonban a bútorzat rendkívül lepusztult, étkező hiányában a gyerekek a folyosón esznek, és a fiatalok szerint reggelire még vaj sem jut mindig a kenyérre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.