Feljelentést tesznek a ligetvédők a rendőrök ellen

Emellett a teljes projekt felfüggesztését követelik.

MTI
2016. 06. 30. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ligetvédők csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra reagáltak, hogy a Városliget Zrt. vezetői a nap folyamán sajtóbeszélgetésen egyebek mellett közölték: a Közlekedési Múzeum bontása és rekonstrukciója nyomán nőni fog az épület körüli zöld terület. Gyorgyevics Benedek általános vezérigazgató-helyettes azt mondta: néhány nagyméretű, főleg vasúti jármű maradt az épületben, ezek elszállítása miatt balesetveszély áll fenn, ezért kell elkordonozni a területet. Hozzátette: az alvállalkozók megkérték az engedélyeket a bontáshoz, a terület lehatárolása ezért jogszerű volt.

A Ligetvédők közleményében az áll: a Városligeti Ingatlanfejlesztő Zrt. „szisztematikusan hazudik” a budapestieknek arról, hogy nő a zöld felület a Városligetben. Úgy fogalmaztak: ez nem lehetséges, ha „300 ezer tonna betont öntenek be a Városligetbe, ha 9000 négyzetméteres föld alatti kiállítótermet és 8000 négyzetméteres mélygarázst terveznek a Közlekedési Múzeum helyére”. Nyilvánvaló, hogy a kiállítóterem és a mélygarázs fölött nem fognak többet fák nőni, ki kell majd vágni őket, vagy maguktól pusztulnak el – fűzték hozzá.

Emellett közölték: a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. arról tájékoztatott, hogy van egy speciális jogszabály a városligeti beruházásra, amely szerint a cég bontási engedély nélkül is bonthat a közparkban, továbbá pénteken átadták a munkaterületet a Bont-Tör Zrt.-nek. Hozzátették: a munkaterület átadását bizonyító elektronikus építési napló megnyitásának azonban továbbra sincs nyoma az országos építésügyi nyilvántartásban, és az ingatlanfejlesztő cég nem mutatta be az építési terület átadásának dokumentációját.

Hangsúlyozták: tisztában vannak azzal, hogy a kerítés ledöntése egyéni felelősségre vonással járhat, de „ettől a tüntetés nem veszítette el békés jellegét”, a demonstrálók mindvégig békésen tiltakoztak.

Megismételték korábbi állításukat, amely szerint nem építési terület a Közlekedési Múzeum környéke, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek nincs bontási engedélye a múzeumépület szerkezeteinek meg- vagy lebontására.

A Ligetvédők csoport azt írta: felszólítják Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitányt a többi között arra, hogy indítson eljárást a demonstrálókkal szembeni esetleges jogsértések kivizsgálására, valamint arra, hogy szüntesse meg az „összejátszást” a „kopaszokkal, verőemberekkel”, ami a szervezet szerint jellemző volt kedden.

Azt követelik a Városliget Zrt. vezetőitől, hogy bontsák le a felépített palánkkerítést, és minden építkezést, bontást, kiürítést függesszenek fel, amíg nem tisztázódik a jogi helyzet. Emellett követelik a teljes városligeti projekt felfüggesztését és azt, hogy érdemi konzultáció kezdődjön a szakmai, a civil szervezetekkel, a környékbeli lakosokkal a közpark megújításáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.