Feljelentést tett az Emmi

A minisztérium a gyöngyösi gyermekhalál kapcsán fordult a rendőrséghez.

Szemán László
2016. 06. 23. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az Rétvári Bence, az Emmi államtitkárának ellenzéki képviselők kérdésére adott írásos válaszából kiderült, a tárca azonnali szakmai vizsgálatot indított a május 12-én meghalt másfél éves kislány ügyében. Megállapították, hogy az elsőfokú gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat nem járt el kellő körültekintéssel, alapossággal az elhunyt gyerek és a testvére ügyében, a jogszabálysértő mulasztások halmozódása a legkisebb gyermek halálához vezetett.

A tárca szerint a gyermek védelme biztosítható lett volna, ha az érintett szolgálatok és a gyámhatóság a jogszabályi rendelkezéseket és szakmai szabályokat maradéktalanul betartották volna. A vizsgálatok során emberi mulasztást is megállapítottak, ezért foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. A tárca a munkajogi felelősséget is tisztázni kívánja. Eddig annyi történt, hogy leváltották a Gyöngyösi Járási Hivatal gyámügyi osztályvezetőjét, a szakügyintéző pedig lemondott a halálra éheztetett kislány miatt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János korábban azt közölte, a kormányzat álláspontja az, hogy a gyermekvédelmi törvény jó, nincsenek jogi hiányosságai, csak az alkalmazásban történtek hibák. Elmondta azt is, Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkárral alakítottak egy munkacsoportot a kormányzaton belül, amely kivizsgálta a gyöngyösi kislány halálát. Ez azt derítette ki, hogy az ügyben hibázott a járási hivatal gyámügyi előadója, a gyermekjóléti szolgálat munkatársa és a gyermekorvos is. A miniszter szerint a hatóságnak csak az róható fel, hogy rendőri segédlettel nem vette el a gyereket, ennek a jogszabályi feltételei azonban megvannak az illetékes tárca szerint.

Ismert, az anyától korábban már elvettek egy gyereket, mert elhanyagolta. A szülőket május 19-én vette őrizetbe a rendőrség emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, miután az elsődleges orvos szakértői vélemény alapján felmerült a büntetőjogi felelősségük. A boncolás egyértelműen megállapította, hogy a gyerek éhen halt. A 36 éves anyát, J. Médeát és az 52 éves apát, K. Gusztávot május 21-én 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.