Felmentett megosztók

Az elsőfokú bíróság szerint nem történt bűncselekmény. Balázs Árpád fellebbez.

Szemán László
2016. 06. 24. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rabosított Facebook-bejegyzés-megosztók felmentésével végződött a siófoki volt fideszes polgármester által indított becsületsértési per. Átmenetileg, hiszen a felperes Balázs Árpád fellebbez, így az ítélet nem jogerős.

A Szekszárdi Járásbíróság mondta ki: nem követett el bűncselekményt a tizenhét beperelt megosztó. A bíróság szerint ugyanis nem jogellenes egy írás megosztása közösségi oldalon, mint ahogy a kérdéses írás maga sem volt jogellenes, így a cikk megosztásával sem követhettek el bűncselekményt. A bíróság kimondta, az írás egészéből hiányzott a jogellenesség, mert nem tartalmazott olyan becsmérlő és gyarló kifejezéseket, amelyek alkalmasak lehetnének az egyébként közszereplő sértett emberi mivoltának, egyéni becsületének a csorbítására. A cikk egy korábbi, Balázs Árpád polgármestersége idején nyélbe ütött ingatlanügyletről szólt, és kritikai észrevételeket tartalmazott. A bíróság szerint azonban a bírálatra bizonyos határok között mindenki jogosult. Illetve a magánvádló Balázs Árpád, mint volt polgármester, közszereplő alkotmánybírósági határozatok értelmében egyébként is köteles a kritika határait tágabban értelmezni.

Miután a megosztók egy részét rabosította a rendőrség, azaz bűnügyi nyilvántartásba vették őket, több mint háromezren osztották még meg a cikket a közösségi portálon. Balázs Árpád a tizenhét elsőként beperelt magánszemélyen kívül a többiektől nem kért elégtételt. Az ügybe bekapcsolódott közvádlóként az ügyészség is, ám később rájöttek, hogy hibás döntést hoztak és visszakoztak, így áprilisban a Szekszárdi Járásbíróságon magánvádas eljárás kezdődött. Bár Balázs Árpád felajánlotta a bíróságon, hogy visszalép az ügytől, ha elnézést kérnek tőle a vádlottak, erre senki sem volt hajlandó.

Az egyik vádlott korábban elmondta a Magyar Nemzetnek: feltűnő, hogy a bepereltek többsége baloldali érzelmű, politizáló ember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.