Gyermekhalál: megrovás az ügyintézőnek

Az elhunyt gyermek ügyében még április közepén indult védelembe vételi eljárás.

Hutter Marianna
2016. 06. 18. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyámügyi szakügyintéző a Pétervásárai Járási Hivatal vezetőjétől kapott megrovást annak június 15-i határozata szerint – értesült a Magyar Nemzet a Miniszterelnökségtől. Lapunkat a tárca azt követően tájékoztatta, hogy a múlt heti kormányinfón kérdeztük Lázár Jánost az ügy állásáról. A válasz szerint a Heves Megyei Kormányhivatal június 2-án értesült a gyermek haláláról, ezután soron kívül részletes tájékoztatást kértek a Pétervásárai Járási Hivataltól mint első fokon eljáró gyámhatóságtól, hogy a kiskorú és családja ügyében folytattak-e gyámhatósági eljárást. A tájékoztatás szerint az elhunyt gyermek ügyében az idén április 15-től védelembe vételi eljárás volt folyamatban a gyermekjóléti szolgálat jelzése alapján, „amely a gyermek halála miatt félbeszakadt”.

Ugyanakkor nem csak a Heves Megyei Kormányhivatal fegyelmi büntetéssel végződő vizsgálata lesz az egyetlen az ügyben: két vizsgálatot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is. Az Emmi gyermekvédelmi és gyámügyi főosztálya múlt csütörtökön tájékoztatta a kormányhivatalt, hogy vizsgálatot rendeltek el a gyámhivatal tevékenységével kapcsolatban. A kormányhivatal másnap soron kívül felterjesztette a tárca részére a gyermek és családja vonatkozásában keletkezett gyámhatósági iratokat. A vizsgálat eredménye az Emmi szerint későbbre várható. Emellett a minisztérium a Nemzeti Rehabilitációs Szociális Hivatal útján előkészített egy további vizsgálatot is, amelynek fókuszában a gyermekjóléti szolgáltatás lesz.

Lapunkat korábban a Heves Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta: az elhunyt gyermek idősebb testvérét kiemelték a családból, miután tavaly tavasszal két hónap alatt háromszor szenvedett életveszélyes fejsérüléseket. A gyerek jelenleg a nagyszülő gondozásában van. A gyámhatóságnak hivatalos információja nem volt arról, hogy az apát gyermekbántalmazás miatt meggyanúsították volna, az önkormányzati védőnői szolgálat pedig a kiskorút veszélyeztető körülményeket nem tapasztalt. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya halált okozó testi sértés bűntett elkövetése gyanúja miatt folytat büntetőeljárást az elhunyt csecsemő ügyében. Mint azt többször is megírtuk, az apa először azt állította, a gyerek kiesett a babakocsiból, később pedig azt, hogy nyugtató hatása alatt elejtette őt. Annyi biztos, hogy a család csak jóval később vitte orvoshoz a kisfiút, azt követően, hogy állításuk szerint éjszaka rosszul lett, „nehezen vette a levegőt, és hörgött”. A Heol.hu szerint már halott volt a csecsemő, mire eljutottak vele az ügyeletre.

Nem ez volt az egyetlen olyan gyermekhalál Heves megyében a közelmúltban, ahol a család már a gyermekvédelem látóterében volt. Májusban egy másfél éves gyöngyösi kislány hunyt el kiszáradás, illetve súlyos alultápláltság okozta heveny légzési és keringési elégtelenség miatt, tehát gyakorlatilag halálra éheztették. Annak ellenére történt a tragédia, hogy az édesanya évek óta ismert volt a gyermekvédelem előtt: előző kapcsolataiból is született fia és lánya, de őket korábban az apjuknál helyezték el, mivel szintén hiányos ellátásuk miatt folyamatosan leépültek szellemileg és fizikailag. A gyöngyösi üggyel kapcsolatban Lázár János azt mondta lapunknak a múlt héten: három büntetőfeljelentést tervez a kormány, ugyanis hibázott a járási hivatal gyámügyi előadója, a gyermekjóléti szolgálat munkatársa és a gyermekorvos is. A miniszter arról is beszélt: a kormányzat a kislány halála kapcsán folytatott vizsgálata során arra jutott, a gyermekvédelmi törvény jó, nincsenek jogi hiányosságai, csak az alkalmazásban történtek hibák. Arra is kitért: a hatóságnak csak az róható fel, hogy rendőri segédlettel nem vette el a gyereket, de hangsúlyozta: ennek a jogszabályi feltételei megvannak.

A Heves Megyei Kormányhivatal pénteken az MTI-t arról tájékoztatta: többen is felelősek a gyöngyösi kislány halálában. A Gyöngyösi Járási Hivatal illetékes osztályvezetője fegyelmi büntetést kapott, vezetői megbízatása megszűnt. A szintén fegyelmi eljárás alá vont gyámügyi szakügyintéző pedig lemondott szolgálati jogviszonyáról. Emellett a gyermekjóléti szolgálat vezetőjének vezetői megbízása megszűnt, a család- és gyermekjóléti központ vezetője és két családgondozó pedig fegyelmi büntetésben részesült. Míg a kormányhivatal vizsgálata szerint a területi védőnő nem követett el mulasztást, a Hatvani Járási Hivatal tiszti főorvosa soron kívüli ellenőrzést folytat a kislány házi gyermekorvosával szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.