Hadihajókból lopják a gázolajat

A katonai ügyészek nyomoznak, gyanúsított egyelőre nincs. Több érintett is lehet.

Buzna Viktor
2016. 06. 15. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogtalan gázolaj-eltulajdonítás miatt nyomoz az ügyészség a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredénél – tudtuk meg. A Központi Nyomozó Főügyészséghez azután fordultunk kérdéseinkkel, hogy a hadihajózóknál szolgáló forrásaink többször jelezték: a katonák egy csoportja szervezetten lopja a gázolajat az ezred újpesti kikötőjéből. Először a honvédség sajtóosztályánál érdeklődtünk az ügyről, onnan azonban azt a választ kaptuk, hogy üzemanyag-eltulajdonítás miatt nincs, és korábban sem volt az ezrednél eljárás. Forrásaink azonban hamarosan már azzal jelentkeztek, hogy a katonai ügyészség munkatársai a hadihajó-kikötő visszajáró vendégeivé váltak, és az eltűnt gázolaj ügyében kérdezősködnek. Ezért a főügyészséghez fordultunk, a budapesti regionális osztály pedig megerősítette: ismeretlen tettes ellen, kisebb értékre elkövetett lopás miatt rendeltek el nyomozást. Ennek határideje június 29., gyanúsítottat eddig nem hallgattak ki.

– Nyílt titok volt – mondta lapunknak a gázolajlopásokról egy leszerelt hadihajós. Forrásunk szerint már a szolgálat első napjaiban gyanússá vált, hogy a hivatali munkaidő végén kötelező, szigorú leltárbélyegzésre az üzemanyagnak egyedül helyet adó gépésztér bukónyílása esetében nem került sor. Elmondása szerint egy társuk jelentette az eljárási hibát, azt követően a vezetők szigorítottak.

– Úgy tűnik, találtak másik megoldást – tette hozzá a nevét nem vállaló korábbi katona. Szerinte legalább öt ember vesz részt a gázolajlopásban, ennyi ember kell ahhoz, hogy az üzemanyagot gond nélkül kijuttassák a kikötőből. Valakinek meg kell töltenie a kannákat, amiről az üzemanyaggal elszámoló egyik gépésznek is tudnia kell, s szükség van egy beavatott parancsnokra, aki végül lepapírozza az ügyet.

– Éjjel csónakokkal az öböl felől hajóznak be, onnan ugyanis alig őrzik a kikötőt – mondta el az üzemanyag további útját lapunknak a leszerelt katona. Hozzátette: a hírek szerint a szomszédos, elhagyatott kikötőnél pakolják ki a rakományt, majd a gázolajaskannákat autókkal szállítják tovább.

Korábban már hírt adtunk a honvédség hadihajós alosztályában uralkodó állapotokról. Akkor megírtuk, az utóbbi hat évben kizárólag felfújható motorcsónakokat szerzett be a hadihajós alosztály, pedig a lapunknak nyilatkozó szakértő, Kis-Benedek József szerint a menekültválság miatt szükség lenne az erősebb képességekre. – A vízijárőr-képesség már elrettentő ereje miatt is fontos lenne – nyilatkozta akkor a Magyar Hadtudományi Társaság szakértője, s hozzátette: a menekülthullám felélénkülésével nem elképzelhetetlen, hogy az embercsempészek aktivitása a vízi útvonalakon felerősödik majd.

Pár nappal cikkünk megjelenése után megtörtént a tragédia. A rendőrség bejelentette, hogy egy huszonkét éves szír férfi a Tiszába fulladt, miközben Szerbiából Magyarországra próbált átjutni. A megjelent hírek szerint embercsempészek több menekültet próbáltak átvinni a folyón, mikor a rendőrség megzavarta az átkelést. Egy iraki családot kimentettek, a huszonkét éves szír férfi azonban a folyóba fulladt, holttestét később Szeged közelében találták meg. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) vizsgálatot követelt az ügyben.

– Szeretnénk megtudni, hogy pontosan mi okozta a szír férfi halálát – mondta megkeresésünkre Simon Ernő, a szervezet magyarországi szóvivője. A szóvivő szerint szükség lenne rá, hogy egy belső nyomozás feltárja a rendőrség esetleges mulasztásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.