Hangfelvételeket foglalt le Spédernél a rendőrség

Úgy tudjuk, a házkutatások során előkerült, fideszes politikusokkal folytatott beszélgetések felvételeiről van szó.

MNO
2016. 06. 20. 13:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet megbízható forrásból származó információi szerint a Spéder Zoltán érdekeltségeiben tartott házkutatások során vezető fideszes politikusokkal folytatott beszélgetésekről készült hangfelvételeket is lefoglalt a rendőrség.

A felvételek lefoglalásával kapcsolatban tájékoztatást kértünk a rendőrség illetékesétől is. Amint választ kapunk kérdésünkre, cikkünket frissítjük.

Az információ újabb, meglehetősen bizarr adalék abban a szövevényes történetben, amely a kormányzattal korábban jó kapcsolatokat ápoló Spéder Zoltán, az FHB elnökének ügyében bonyolódik majdnem második hete.

Ismeretes, hogy – mint ahogy azt lapunk elsőként megírta – június 8-án a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak az FHB-bankcsoportnál és Spéder Zoltán, a bank elnökének egyes érdekeltségeinél, miután a rendőrség korábban csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Később a Figyelő című hetilap megírta: a rendőrség a Spéder érdekeltségébe tartozó Magyar Posta Zrt.-nél, az FHB-nál, de még az üzletember lakásán is házkutatást tartott. A hetilap cikke szerint Spéder lakásán nyolc nyomozó nyolc órán keresztül kutatott.

Egyelőre nem világos, hogy az említett beszélgetéseket tartalmazó adathordozókat melyik helyszínen foglalták le.

Ezt megelőzően előbb az FHB Jelzálogbankot több mint százmillió forintos bírsággal sújtotta az MNB, a tőzsdén felfüggesztették a bank papírjaival való kereskedést, a parlament pedig váratlanul törvényben regulázta meg a takarékszövetkezeti szektort, amelynek integrációját Spéder felügyelte. Emellett Spédert a kormányközeli médiumok is támadni kezdték.

A Figyelő összefoglalója szerint három egymástól részben elkülönülő, részben összefüggő ügyben folyik nyomozás, melyeknél a gyanú szerint az állam rosszul, az FHB jól járt: miként vett 49 százalékot a Magyar Posta az FHB Kereskedelmi Bankban 28,5 milliárd forintért; hogyan adta el a posta pénzszállító cégének egy részét; és miként osztozkodott az FHB és a posta a Díjbeszedő-csoport érdekeltségein.

Mindeközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiterjedt vizsgálatot kezdett az Index.hu portál kiadójánál, a Spéder Zoltán tulajdonában álló Central European Media & Publishing (CEMP) Zrt.-nél. A sajtóban gyakori találgatás, hogy az Index.hu megszerzésének szándéka is állhat a támadássorozat mögött.

Az elmúlt hetekre már nyilvánvalóvá vált, hogy elfogyott a levegő Spéder Zoltán körül, akinek egyes érdekeltségei a 2010-es kormányváltás után kivételes üzleti lehetőségekhez jutottak az állami szektorban. Spédert kormányzati körökben egyértelműen Lázár János köreihez sorolják. Lázár János azóta többször is nyilvánosan kiállt Spéder Zoltánnal való barátsága mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.