Egyre fogy a levegő Spéder körül

Szigorúbb ellenőrzés alá vonják a takarékszövetkezeti szektort, és korlátozzák a TakarékBank hatáskörét.

Hajdú Péter
2016. 06. 07. 4:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nem menthetik meg a takarékszövetkezetek a Spéder Zoltán vállalkozó többségi tulajdonában lévő, veszteséges FHB bankot. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap közzétett levelében elismerte, szükség van arra, hogy a szintén a Spéder-érdekeltségek közé sorolt TakarékBank ernyője alatt működő takarékszövetkezeti rendszert erőteljesebben ellenőrizzék, illetve hogy – a Magyar Bankszövetség kívánalmaival egyetértve – valóban versenysemleges legyen a magyar bankrendszer.

Az ügy előzménye, hogy a múlt héten Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke és Patai Mihály bankszövetségi elnök egyaránt levélben kritizálta a takarékszövetkezeti rendszert. Erre válaszolt most a miniszterelnök. A takarékszövetkezetek ugyanis arra készültek, hogy miután egy ízben egy erősen vitatott hátterű részvényvásárlással már segítettek az FHB bankon, másodszor is a megroggyant pénzintézet segítségére siessenek hasonló módon.

Orbán Viktor közlése szerint a magyar kormány törvényjavaslatot nyújtott be, amely a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli, és megadja a bankfelügyelet számára azokat a jogosítványokat, amelyek garantálják a takarékszövetkezetek biztonságos, jogszerű és átlátható működését.

A miniszterelnök arra is ígéretet tett, hogy a takarékszövetkezeti elnök által vélelmezett összefonódásokat felderítik. Egyúttal azt is jelezte, hogy – miután a kormány egyértelműen ellenzi, hogy a takarékszövetkezetek további FHB-részvényeket vegyenek – megteszik a részvényvásárlás megakadályozásához szükséges lépéseket. Az ígért változtatásokat tartalmazó törvényjavaslat tegnap meg is jelent az Országgyűlés honlapján, és a Magyar Nemzeti Bank is üdvözölte a lépést.

Hogy Spéder Zoltán körül valóban fogy a levegő, azt jól mutatja, hogy a kormányfő tanácsadója, Habony Árpád által alapított Lokál című lap és a szintén kormányközeli Pesti Srácok portál is nagy vehemenciával támadja az egykor Fidesz-közelinek tartott bankárt. Az előbbi „Mit akar Spéder a pénzünkkel?” című írásában részletesen elemzi, hogyan került a takarékok közelébe, és vásárolta be magát a takarékok központi bankjába, a TakarékBankba az FHB, és miként szeretné a bank veszteségeit FHB-részvények vásárlásán keresztül a takarékszövetkezetek, azaz a tagság nyakában varrni. Az utóbbi pedig a Magyar Postával kötött FHB-szerződésekről közöl feltételezéseket, és ostorozza a Magyar Posta vezetését, hogy nem árul el részleteket a Spéder-féle bankcsoporttal kötött, a pénzszállításról szóló szerződésekről, illetve az abban foglaltak hátteréről. Arra mindenesetre fény derül, hogy azért kötöttek üzletet, mert Spédernél jobbat senki nem tud ajánlani, illetve mert 2013-ban az állam törvényben jelölte ki az utat a bankárral való együttműködésre.

A takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célokat az elmúlt három évben az integráció és vezető szervei maradéktalanul teljesítették – hangsúlyozta közleményében a TakarékBank Zrt. Hozzátették: a szektor központi bankjaként jó hírnevük védelme érdekében jogi lépéseket tesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.