Hosszabbíthatnak a kopaszok ügyében

Pénteken lejár a nyomozás határideje. Továbbra sem tudni, hogy ki volt a megbízó.

Markotay Csaba
2016. 06. 28. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül dönt a Fővárosi Főügyészség arról, meghosszabbítják-e a nyomozást a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) botrányt okozó kopaszok ügyében – közölte lapunkkal az ügyészség. Február 23-án kigyúrt, kopasz fiatalok akadályozták meg az MSZP vasárnapi boltzáras népszavazási kérdésének beadását, illetve segítették hozzá Erdősi Lászlónét (a herceghalmi, korábban fideszes, majd független polgármester feleségét) ahhoz, hogy segítőjével együtt négy másodperccel előbb érjen oda az időbélyegzőhöz, mint a szocialista Nyakó István. Utóbb a felvételek alapján kiderült, a kopaszok mappájában is Erdősiné beadványa lapult, bár ezt az NVI emberei nem ellenőrizték a helyszínen.

Egyelőre annyi biztos, hogy a nyomozás határideje pénteken lejár. Forrásaink szerint ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy a határidőt meghosszabbítják.

A rendőrségi eljárás csaknem négy hónappal ezelőtt, március elején indult. Előzőleg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is tárgyalta a kopaszok ügyét Nyakó István panasza alapján, és arra jutott, hogy jogsértés ugyan történt, de senki nem hibázott. A Kúria néhány nappal később ugyanakkor kimondta: Nyakó Istvánt az NVI épületében tartózkodó ismeretlen személyek akadályozták saját népszavazási kezdeményezése benyújtásában. A kúriai döntés után az ügyészség a nyomozás megkezdésére szólította fel a rendőrséget, így elindult az eljárás a népszavazás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

Április közepén egyébként a kormány visszavonulót fújt a vasárnapi boltzár ügyében, és az erről szóló fideszes javaslatot a parlament másnap meg is szavazta. Ez azután történt, hogy a Kúria épp zöld jelzést adott az MSZP-s népszavazási kezdeményezésnek.

Az viszont azóta sem derült ki, hogy ki volt a kopaszok megbízója. Annyi biztos, hogy a Fradi Security biztonsági céghez – és így közvetve Kubatov Gábor Fidesz-alelnökhöz, az FTC elnökéhez – köthető emberek állták el az NVI bejáratát. Az eset után Kubatov azt állította, még csak látásból sem ismeri az említett fiatalembereket, és az érintettek nem az FTC alkalmazottai, bár azt elismerte, hogy „lehet kapcsolatuk mérkőzések biztosításához”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.