Izraellel harcolunk a gyűlöletbeszéd megfékezéséért

Trócsányi László és Ajelet Saked nemzetközi összefogást sürgetett egy tanácskozáson.

Buzna Viktor
2016. 06. 07. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brutális tettek, terrorcselekmények formájában szedi áldozatait napjainkban a gyűlölet, nem áll meg a szavak szintjén – mondta tegnap Trócsányi László igazságügyi miniszter az Internethasználat és felelősség című magyar–izraeli konferencián. A digitális világban tetten érhető gyűlöletbeszédet tárgyaló eseményen a miniszter a kormányzati kommunikációból már ismert veszélyforrásokról, a terrorizmusról és a szélsőjobboldali eszmékről beszélt. Trócsányi szerint ugyanis az antiszemitizmus, a cigányellenesség, illetve mindenféle rasszizmus lassan ölő méreg. Igaztalan vád, hogy Magyarországon a véleménynyilvánítás állami kontroll alatt áll – hangsúlyozta Trócsányi, aki ugyanakkor arra is kitért: a gyűlöletbeszéd ma már nem csak nemzetállami probléma. Közös erőfeszítésekkel lehet eredményeket elérni – mondta.

A kormány az izraeli igazságügyi miniszter, Ajelet Saked személyében lelt szövetségesre. A tavaly kinevezett politikusnő a szélsőjobboldaliként számon tartott, Zsidó Otthon nevű cionista párt képviselője, személyére a sajtó már jelölésekor felfigyelt. Saked mellé ugyanis külön testőrt állítottak, miután palesztinszimpatizáns csoportok fenyegető üzenetekkel tiltakoztak a kinevezése ellen. Az esetről cikkező brit Telegraph egy Facebookon terjesztett fotót közölt, ezen Saked arcát egy náci egyenruhás képére montírozták. A nő, aki a palesztinok elleni népirtásra szólított fel – ez volt olvasható a kép mellett. A miniszter egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a háború erkölcstanának része, hogy a civil áldozatok elkerülhetetlenek. A politikus megjegyezte, minden terrorista mögött tucatnyi civil áll, ők ugyanúgy ellenségnek minősülnek.

A szóbeli uszítás gyorsan eljut a fizikai erőszakig – mondta Saked a konferencián. Az izraeli miniszter hozzátette, országa legfelső bírósága már hozott precedensértékű ítéletet, miszerint az állam törölhet tartalmakat a világhálóról. Saked azonban – egyetértve Trócsányival – jelezte: a gyűlölettel csak nemzetközi együttműködéssel lehet felvenni a harcot. Izraeli tapasztalataival kapcsolatban a miniszter emlékeztetett: amikor országában felvették a harcot az online gyűlöletbeszéddel, a terrorcselekmények is visszaszorultak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.