Jöhetnek a parlagfüves bírságok

Akár ötmilliós büntetést is kaphat az, aki e hónap végéig nem irtja ki ingatlanán a parlagfüvet.

MTI
2016. 06. 08. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikk szerint a szigorú intézkedésre azért van szükség, mert a parlagfű és más allergén gyomnövények pollenjének koncentrációja súlyos egészségkárosító hatású lehet, ráadásul a növény egyetlen példányáról több tízmillió pollen kerülhet a levegőbe és több ezer mag pedig a talajba.

A lap felidézi: az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében a területileg illetékes kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályai (belterület esetén a települési önkormányzat jegyzője) a kötelezettség elmulasztása esetén elrendelik a közérdekű védekezést, amelynek valamennyi költségét a földhasználó földtulajdonosnak kell megtérítenie.

Ráadásul az, aki nem tesz eleget a rendeletben foglaltaknak, vagyis június végéig nem irtja ki a parlagfüvet, növényvédelmi bírságot is kap, ami a fertőzött terület méretétől függően minimum 15 ezer forint lehet, felső határa pedig elérheti akár az ötmillió forintot is – emlékeztet a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.