Kétezren nem tudják, hogy HIV-fertőzöttek

Évente legalább háromszázzal emelkedik az érintettek száma.

Kuslits Szonja
2016. 06. 29. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több a HIV-fertőzöttek között a női beteg, az elmúlt öt évben megháromszorozódott a számuk az országban, és legalább 50-60 babáról nem derült ki, hogy fertőzött – hangzott el az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban (ESZSZK) rendezett tegnapi sajtótájékoztatón. – Idén eddig egy olyan eset volt, amikor a baba betegsége tette nyilvánvalóvá, hogy HIV-fertőzött az anya.

– Jelenleg 12 HIV-pozitív kicsit kezelünk, de jóval többen lehetnek a fertőzöttek az 1–13 éves korosztályban – mondta el Pék Tamás, a kórház infektológus szakorvosa. Felhívta a figyelmet arra is, hogy megfelelő kezeléssel a HIV-pozitív nők is vállalhatnak gyermeket. Az elmúlt 20 évben valamennyi ismerten HIV-pozitív várandós nő egészséges, azaz HIV-negatív gyermeknek adott életet.

Szlávik János, az ESZSZK infektológusa kiemelte: hazánkban a becslések szerint körülbelül 4000 HIV-fertőzött él, ám közülük csupán 1800-an tudják, hogy betegek. Leginkább a még nem diagnosztizáltak jelentenek veszélyt. Komoly probléma, hogy tavaly 80 ezer szűrést végeztek, ami egy tízmilliós országban drámaian alacsony szám. Ebben ráadásul szerepelnek a kötelező eljárásrendben – véradás, börtönszűrések, menekültek szűrése – elvégzett vizsgálatok is. Úgy véli, jóval több embernek kellene szűrésekre járni, hiszen mára sikerült elérni, hogy gyógyszerekkel nagyon sokáig megelőzhető az AIDS-stádium kialakulása. A rizikócsoportba tartoznak a homoszexuális férfiak, és immáron a prostituáltak, valamint az intravénás droghasználók is.

Annak ellenére, hogy maga a HIV-teszt csupán néhány száz forintba kerül (egy általános teszt 150-200, egy gyorsteszt 5-600 forint), az itthoni patikákban továbbra sem lehet ezeket megvásárolni. Aki tehát nem akar kórházba vagy ingyenes anonim szűrőállomásra menni, azoknak marad az internetes rendelés külföldről, ám ez meglehetősen drága, 15-20 ezer forintba is kerülhet. – Mind a

nyál-, mind a vértesztek megbízhatók, főleg azok, amelyeket Angliából vagy az Egyesült Államokból lehet beszerezni. Nagy előnyük, hogy ha valaki nem szeretne orvoshoz fordulni, akkor otthon is biztonsággal tesztelheti magát – fejtette ki korábban a Magyar Nemzetnek Szlávik János.

Lapunknak tegnap arról beszélt: Zacher Gáborral minden év december 1-jén, az AIDS világnapján tartanak előadásokat a HIV-ről és a droghasználatról a 7–8. osztályos diákoknak, akik lelkesen fogadják őket. – Budapesten, Szentendrén, Százhalombattán, Vácott is vannak ilyen rendezvények. Az a tapasztalat, hogy a személyes jelenlét, pláne, ha HIV-pozitív személy is jön velünk, rendkívül nagy hatású, hosszú évekre meghatározza a fiatalok szokásait. Ez a fajta okítás valószínűleg hatékonyabb is, mint amit a biológiatanárok mondanak el az órán – mondta Szlávik János. Beszélt arról is, hogy idén a Sziget Fesztiválon is kint lesznek, ahol tavaly nem volt magyar fertőzött a szűrt fesztiválozók között, és – tette hozzá – a sátor egyébként rendkívül népszerű a fiatalok körében.

A betegség akár 5-10 évig is tünetmentesen lappanghat, a felderítetlen esetek és a HIV-szűrések alacsony száma miatt minden évben 40-50 beteget már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni. A heveny HIV-fertőzés korai stádiumában általában rossz közérzet, láz, ízületi fájdalmak, torokfájás, többszörös nyirokcsomó-duzzanat, ritkábban kiütések alakulnak ki. Ezek azután néhány nap vagy hét alatt spontán, kezelés nélkül megszűnnek. Ebben az első szakaszban igen magas a vírusszám, éppen ezért nagyon erős a fertőzőképesség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.