Ki akarták emelni a gyereket

A recski csecsemő nagyapja szerint a rendőrök „kéténű, pszichopata gyilkosnak” tartják vejét.

Tompos Ádám
2016. 06. 08. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg fogják ismerni a házat, ha odaérnek. A recski Pafi italboltban így igazítanak útba, amikor arról érdeklődünk, hogy merre található az a ház, ahol a múlt héten gyanús körülmények között meghalt egy két hónapos gyermek. Az apa verziója szerint benyugtatózva elejtette a kicsit, de a faluban azt beszélik, hogy kábítószer hatása alatt téglával agyonverte. Az elsődleges orvos szakértői vizsgálat szerint kizárható, hogy baleset miatt szenvedett koponyatörést a gyerek.

– Ebben vezet a megye, a gyermekbántalmazásban. Nem jó dolog ilyesmivel bekerülni a hírekbe – jegyzi meg a csapos kollégája, utalva arra, hogy a szintén Heves megyei Gyöngyösön a közelmúltban éheztettek halálra egy másfél éves kislányt.

A házat – ahol albérletben lakott néhány hónapja a Mátraderecskéről beköltözött fiatal pár – valóban könnyű megtalálni. Lehúzott redőny, zárt ajtók, az udvaron „szétharapott” kanapé és térdig érő gaz fogad minket. Kiabálunk, de senki nem nyit ajtót, úgyhogy a szomszédoktól érdeklődünk a 21 éves G. Máté és 19 éves élettársa felől. Tőlük tudjuk meg, hogy az anya visszament a szüleihez Mátraderecskére, de pont az elhunyt Sebastián nagyszülei miatt nem akarnak névvel nyilatkozni.

– Zűrös emberek – mondja egyikük. A drogról minden utcabeli általánosságban beszél csak: népszerű a herbál, a helyi fiatalok hatvan százaléka él is vele. Szembeszomszédjuk arról beszél, hogy néha ugyan hallgatták „a hülye zenét”, de nem volt velük különösebben gond. Kutyájuknak – amíg el nem vitték – ő adott enni, különben éhen döglött volna. Egy babakocsit tologató fiatal anyukához lépünk. Azt meséli, legutóbb egy hete látta az anyukát a kicsivel a védőnőnél, védőoltásért voltak.

A védőnő, Varga Piroska ezt meg is erősíti nekünk. Annyit mond még, hogy senki nem számított erre a tragédiára, arra pedig nem tudják a választ, hogy több mint egy év után miért nem sikerült még lezárni G. Máté korábbi gyermekbántalmazási ügyét. A férfi ellen ugyanis még egy eljárás folyik, Sebastián most másfél éves testvére három hónapos korában maradandó károsodást szenvedett, jelenleg a nagyszülei a gyámjai. Állítólag őt is leejtette az apja. Megkerestük a recski gyermekjólétnél Czene Ilona családgondozót is, de nem akart lapunknak nyilatkozni.

Irodája előtt közmunkások állnak egy nagy körben. G. Máté is közhasznú munkát végzett, úgyhogy megkérdezzük a neonmellényes asszonyokat, milyen embernek ismerték az apát, és hogy mit gondolnak az esetről. Egymás szavába vágva mondják el, mit tudnak: a gyerek megszületése előtt drogozott, ebben biztosak. Azt már csak hallották, hogy azért jöttek el Mátraderecskéről, mert ott el akarták venni tőlük Sebastiánt.

Szerettük volna erről megkérdezni a mátraderecskei védőnőt, de azt mondta, hogy a nyomozók kérésére nem nyilatkozhat. Épp abból a házból jött ki sietve, ahol az elhunyt Sebastián anyja él szüleivel és sérült másfél éves gyermekével. A családból egyedül Balogh Imrével, a meghalt csecsemő 40 éves nagyapjával tudtunk beszélni. Először ő sem akar megszólalni, csak szorongatja lapátját és csákányát kint az utcán, a mátraderecskei cigánysoron. Később elárulja, a szerszámokat most kapta vissza egy ismerősétől, akik kiásták Sebastián sírját. – Holnap lesz a temetés, ma este virrasztani fogunk – mondja. Azért nem akart nyilatkozni kezdetben, mert szerinte sok mindent rosszul írtak az újságok. Kérdésünkre, hogy fia nyugtatót vagy kábítószert szedett-e, elárulja, hogy a fogára gyógyszert, kábítószerezni viszont nem látta, bár ettől még a háta mögött kipróbálhatott ezt-azt. Állítja, hogy a rendőrök „kéténű, pszichopata gyilkosnak” írták le neki G. Mátét. Lassan és minden indulat nélkül mondja el, hogy ha kiderül az igazság, és tényleg a veje ölte meg az unokáját, akkor reméli, hogy „rárohad a műanyag lakat”.

Mátraderecske polgármestere, Forgó Gábor szerint köztiszteletnek és megbecsülésüknek örvendő védőnőjük már többször jelezte, hogy ki kéne emelni a gyermeket a családból, csak nem fogadták el a javaslatait. Megkérdeztük, van-e alapja annak a recski pletykának, hogy Sebastián elvétele miatt költöztek odébb néhány kilométert, erre Forgó azt válaszolta, hogy az ő indokaikat nem tudja, „mindenesetre mi rajta voltunk, hogy elkerüljön a gyerek”, csak szerinte lassú a gyermekvédelmi rendszer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.