Kikérdezték volna Farkas Flóriánt, de ő nem ment el

A miniszterelnöki megbízottat június 17-én meghallgatásra hívta a Csalás Elleni Európai Hivatal.

MNO
2016. 06. 29. 20:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnöki megbízottat június 17-én meghallgatásra hívta a Csalás Elleni Európai Hivatal, de a portál úgy értesült, hogy Farkas Flórián nem jelent meg az Olaf budapesti irodájában.

Kedden beszámoltunk arról, hogy bár kikerült a projekt az uniós elszámolásból, mégis vizsgálódik a Csalás Elleni Európai Hivatal az Országos Roma Önkormányzat irányítása mellett zajlott Híd a munka világába program ügyében. Az uniós hivatal kihallgatta a szervezet volt elnökét, Hegedüs Istvánt, aki ezt meg is erősítette a Magyar Nemzetnek. A korábbi roma vezető ugyanakkor részleteket nem árulhatott el a tárgyalásról, ugyanis a hivatal munkatársai titoktartást kértek tőle.

A humántárca egyébként márciusban jelentette be, hogy visszaköveteli az ORÖ-től a felzárkóztatási program költségvetését, összesen 1,6 milliárd forintot. Ugyanakkor a minisztérium csak a nyilvánosság előtt mutatott vasszigort a cigány szervezettel szemben. Valójában az ORÖ kirívóan méltányos feltételek mellett törlesztheti adósságát. A kormány 12 havi részletfizetést engedményezett, a részleteket viszont nem egyenlő részekre osztva – havonta több mint 130 millió forintonként – kell megfizetnie a kisebbségi önkormányzatnak. Megállapodásuk alapján a roma szervezetnek a törlesztés első 11 hónapjában mindössze a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát kell teljesítenie, összesen 55 millió forintot, azaz havonta ötmilliót. A tizenkettedik hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törlesztenie. Azonban ez aligha sikerülhet. Ráadásul a roma önkormányzat a legutóbbi közgyűlésén átadta a programban vásárolt ingatlanjait az általa létrehozott foglalkoztatási szövetkezetnek, így szinte lehetetlen lesz behajtani az adósságot.

A felzárkóztatási program még Farkas Flórián miniszterelnöki biztos ORÖ-elnöksége idején indult. Az elköltött százmilliók miatt záporoznak a feljelentések. Bár a pénzel elköltésének nagy része Farkashoz köthető, Orbán Viktor bizalmasa érinthetetlennek tűnik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.