Kormányközeli üzletembereknél landolt a luxusprofit

Mészáros Lőrincnek és feleségének 3,5 milliárdos osztalék jutott.

Horváth Csaba László
2016. 06. 02. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi bevételekre tettek szert a Fidesz holdudvarába tartozó, illetve a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló üzletemberekhez köthető cégek tavaly. A társaságoknak május 31-ig kellett benyújtaniuk az adóhivatalnak a társaságiadó-bevallásaikat, és ez volt a határideje az elektronikus beszámolók letétbe helyezésének és közzétételének is.

Ezekből többek közt az derült ki, hogy elképesztő ütemben nőttek például a Rogán Antal szomszédja érdekeltségébe tartozó cégek bevételei tavaly. Csetényi Csaba vállalkozásai számos kormányzati megbízást nyertek el. Az üzletemberhez köthető Network 360 Kft. több milliárd forint közpénzhez jutott többek közt a Miniszterelnökség, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal és a Magyar Olimpiai Bizottság megbízásából. A Network 360 Kft. bevétele 2014-ben még csupán közel 600 millió forint volt, tavaly viszont ennek az összegnek több mint a hétszerese, 4,6 milliárd forint folyt be a céghez. A nyeresége pedig ötmillió forintról 440 millió forintra ugrott. De nem mindennapi módon emelkedett a szintén Csetényihez tartozó Affiliate Network Kft. bevétele is. A társasághoz 2014-ben csupán 4,5 millió forint folyt be, ám tavaly már ennek több mint százhatvanszorosa, összesen 740 millió forint.

Csillagászati bevételre tett szert a milliárdos Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. is. Bár a társaság nyeresége nem kiugró, bevételei a tavalyi évhez képest 4 milliárd forinttal, 2013-hoz viszonyítva pedig 14 milliárddal emelkedtek, 51 milliárd forintra. A beszámoló szerint idén nem vettek ki osztalékot a Marketből, noha tavaly 880 millió forintot osztottak ki a tulajdonosoknak.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek – Orbán Viktor barátjának – sincs oka panaszra. Érdekeltségei közt a Búzakalász 66 és az Aranykorona Zrt. ugyan kevésbé, de a cégei ékkövének számító Mészáros és Mészáros Kft. hatalmas összeget termelt. Utóbbi forgalma megkétszereződött: a húszmilliárdos nettó árbevétel mellé 3,7 milliárdnyi adózott eredmény jött, így Mészáros Lőrinc, illetve tulajdonostárs felesége 3,5 milliárd forintot vett ki osztalékként. A Népszabadság úgy tudja, a jövő miatt sem kell aggódnia a polgármesternek, a Mészáros és Mészáros Kft. ugyanis Szilvásváradon lovardát és lovaspályát épít, Gönyűnél kikötőt fejleszt, illetve konzorciumtársaival közösen újítja fel a dél-balatoni vasútvonal Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy közti szakaszát is. A szintén a polgármesterhez köthető R-Kord Építőipari Kft. villamos berendezések gyártásával foglalkozik, ennek is csaknem a teljes profitját, 750 millió forintot sikerült osztalékként felvenni. Mészáros tavaly bukkant fel két klímaszereléssel foglalkozó cégnél is, a CLH Klímaszerviz Kft. és a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. össz- árbevétele pedig megközelítette a kilencmilliárd forintot.

A kormányközeli üzletemberek közt egyébként Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségébe tartozó cége fialta talán a legnagyobb nyereséget. A TV2 kereskedelmi csatornát is megszerző vállalkozóhoz köthető kaszinó 6,1 milliárd forint nyereséget kasszírozott. A busás összeget – csakúgy mint a korábbi években – az utolsó fillérig osztalékként fizették ki a társaságot tulajdonló, Luxemburgban bejegyzett – Vajnához köthető – Las Vegas Casino S. a. r. l.-nek. A Jobbik közleményben hívta fel a figyelmet Vajna óriási bevételeire. Mint írták, Andy Vajna csak a magyarországi kaszinós koncessziókból percenként 11 500 forintot, naponta 16,5 millió forintot keres. Akkor is, ha alszik – írták, hozzátéve, hogy a filmügyi kormánybiztos a magyar átlagkereset ötezerszeresét teszi zsebre. Rámutattak: amíg 2010-ben „csak” háromszázmillió forintot tett ki az osztaléka, addig most már 6 milliárd forintot vihetett a „bátor” Vajna a Luxemburgban bejegyzett offshore cégébe.

A beszámolók szerint érdekesen alakultak a korábban Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető Elios Innovatív Zrt. bevételei is. Noha a LED-es közvilágítással foglalkozó társaságból tavaly április végén kiszállt Tiborc István, a cég több mint duplájára növelte bevételét, tavaly 7,6 milliárd forint folyt be a céghez, és a nyeresége is kétszeresére nőtt, csaknem egymilliárd forintra, amit hasonlóan a korábbi évekhez, ki is fizettek osztalékként a tulajdonosoknak. A korábban több közvilágítási tendert nyerő cég lámpái egyébként több helyen okoztak bonyodalmat. Zalaegerszeg egyes részei például esténként sötétbe burkolóztak a beruházást követően.

Kiderült az is, hogy az Orbán Viktor alapította Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány százszázalékos tulajdonában álló Puskás Futball Club Kft. bár a szezon végén kiesett az NB I-ből, még sincs ok bánatra Felcsúton. A klub ugyanis két veszteséges év után végre nyereségessé vált, 1,4 milliárd forint bevétel mellett – megduplázva az egy évvel korábbi összeget – 258 millió forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.