Kaszinók: hatmilliárddal gazdagodott Vajna

Szilágyi György szerint a profitot offshore cégen keresztül vitte ki az országból.

MNO
2016. 06. 01. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajna András kaszinói – nyereségüket egy év alatt megduplázva – tavaly több mint 6 milliárd profitot termeltek – mondja a Jobbik országgyűlési képviselője. „Nemhogy lejárt volna az offshore-lovagok kora, hanem 2010 óta a fideszes offshore-lovagok, a fideszes oligarchák soha nem látott mértékű gyarapodásba kezdtek” – fogalmazott Szilágyi György a Hír TV-ben. Elmondása szerint a kormánybiztos 2010 óta több mint 12 milliárd forintot vitt ki az országból egy luxemburgi offshore cégen keresztül.

„2010 óta meghússzorozta a nyereségét, hiszen akkor »csak« 300 millió forint volt a nyeresége, ma pedig már 6 milliárd forint. Hogy legyen fogalmunk arról, hogy mennyi ez a 6 milliárd forint: ez pontosan napi 16,5 millió forint, percenként 11 500 forintot keres Andy Vajna, akkor is, amikor alszik” – fejtette ki Szilágyi.

Vajna Andrásnak 2012-ben kezdődött a nyerő szériája. Négy éve szinte egyik napról a másikra kellett lehúzniuk a rolót a játéktermeknek. A kormány megtiltotta a nyerőgépek üzemeltetését, a döntést mindössze három kaszinó élte túl. Az állami Szerencsejáték Zrt. helyett pedig a filmipari kormánybiztos kezébe kerültek a nyerőgépek.

„Úgy gondolom, hogy kevesebbet kap a magáncégektől összességében a költségvetés, mintha ezt egy már meglévő állami cég csinálta volna. Ebből következően nem éri meg így, közvetlenül az államnak” – mondta a Látótér című műsornak Somorai László szerencsejáték-szakértő.

A szigor miatt majdnem 40 milliárd forintos adóbevételt bukott el a költségvetés. Azóta az elektronikus kaszinók is Vajnához kerültek, nem sokkal azután, hogy a kormánybiztos a miniszterelnök vejével kávézgatott a Kempinski szálló teraszán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.