Lázár: A kormány szívesen segít a fővárosnak

A kormány kiemelten támogatja a budapesti 3-as metró felújítását – mondta Lázár János.

MTI
2016. 06. 29. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kormány szívesen segít anyagi eszközökkel is” a fővárosnak. Arról folynak még technikai egyeztetések, hogy ez milyen formában valósul meg.

Annak kapcsán, hogy a metrófelújítás idejére nagy számban kell pótlóbuszokat beszerezni, bérelni vagy vásárolni, a miniszter azt hangsúlyozta: azt kérik, hogy az érintettek vegyék figyelembe a magyar buszgyártási kapacitásokat.

A következő években ezer busz beszerzése válhat szükségessé, és van hat-nyolc buszok összeszerelésével, illetve részben gyártásával foglalkozó magyar tulajdonú vállalat is. „A magyar ipar mellett lobbizunk”, hogy a versenybe magyar szereplők is beszállhassanak – jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János hozzáfűzte: együttműködésre van szükség a főváros és a kormány között, az egyeztetési kultúrán pedig még lehet javítani. A horizontális egyeztetés nagy kihívás – tette hozzá.

A magyarországi kvótanépszavazás a miniszter szerint nem fogja gyengíteni az EU-t. Az illegális bevándorlást és a gazdasági migrációt viszont meg kell akadályozni. Lázár János rámutatott, hogy míg a német munkaerőpiacnak egyes számítások szerint évi félmillió bevándorlóra van szüksége, addig a magyar kormány nemzetstratégiájába nem tartozik bele a bevándorlás. Még ha lehetnek is demográfiai nehézségek, az „utánpótlást” nem afrikai migránsokkal, hanem határon túli, magyar identitású polgárokkal képzeli el a magyar kormány. E két álláspont között pedig áthidalhatatlan a különbség – figyelmeztetett a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Magyar Nemzeti Bank alapítványaival kapcsolatban Lázár János kifejtette: ezek az ügyek alkalmasak arra, hogy eltereljék a figyelmet a jegybank fantasztikus teljesítményeiről, az alacsony kamatok és a felpörgetett hitelezés eredményeiről. Az alapítványok céljait nem lehet kifogásolni – mondta, ugyanakkor hozzátette: az MNB vezetői felelősek azért, hogy minden törvényesen történt-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.