Megvannak az aláírások a földügyi népszavazáshoz

Az MSZP elnöke szerint Áder támogatja az MSZP „lopásgátló” népszavazási kezdeményezését.

MTI
2016. 06. 17. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóbiás József a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a határidőig, június 28-áig folytatják az aláírásgyűjtést, mert nem bíznak a hatalomban és abban, hogy a Nemzeti Választási Iroda objektív lesz az aláírások ellenőrzésekor.

Az ellenzéki párt elnöke szerint Áder János köztársasági elnök támogatja az MSZP „lopásgátló” népszavazási kezdeményezését, mivel visszaküldte az Országgyűlésnek a kárpótlási törvényt.

Sallai R. Benedek, az aláírások gyűjtésében segítő LMP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a Fidesz kvótareferenduma a Fideszről és politikájáról, az MSZP által kezdeményezett népszavazás a magyar emberekről és a magyar vidék sorsáról szól.

Elmondta, az állam tulajdonában mintegy 1,7 millió hektár föld van, ebből jó néhány terület van most is veszélyben. Hozzátette: a termőföldek privatizációja során 230-240 ezer hektárt akarnak eladni; 200 ezer hektárt már értékesítettek, és reméli, hogy ennek jogszerűségét egy tisztességes kormány 2018 után felülvizsgálja.

Szerinte továbbra is veszélyben vannak a nemzeti parki földterületek, mert ha a nemzeti parkok kiadják a kezelésükből, akkor értékesíthetővé válnak. Aggodalmát fogalmazta meg az erdővagyonnal kapcsolatban is. „Dugig vagyunk kockázatokkal – mondta. – A földvagyon jelentős része még megvan, és ennek védelme valamennyiünk feladata, így a népszavazásnak minden létjogosultsága megvan.”

Utalva arra, hogy sajtóhírek szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter génmódosított vetőmagot kért tanulmányozásra az Egyesült Államokban tett útján, Sallai R. Benedek azt mondta, ez alkalmas a kormány hitelességének megkérdőjelezésére. Szerinte kettős játékot játszik a kormány: mást képvisel itthon és mást külföldön, megtéveszti a társadalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.