Nagy a csend a tranzitzóna körül

Toroczkai László szerint nem mondanak semmit az ásotthalmiaknak.

Markotay Csaba
2016. 06. 25. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsan nagy a csend a tervezett ásotthalmi tranzitzóna körül, és hiába jelentette be korábban a kormány az építkezés tervét, semmilyen munkavégzés nem kezdődött meg a határon a kiszemelt területen. Erről beszélt lapunknak tegnap Toroczkai László polgármester. Vagyis ahogy korábban az építkezésről és a zóna kialakításáról nem volt semmilyen előzetes konzultáció a helyiekkel, most arról sem kapnak hivatalos információt, hogy módosultak volna a tervek.

Toroczkai László elmondta, hogy emiatt a napokban beszélt a belügyi helyettes államtitkárral, de ő sem tett említést semmilyen változásról. Tárgyalt a határ túloldalán fekvő Királyhalom polgármesterével is, hiszen ha valóban megépítik az ásotthalmi tranzitzónát, akkor a feltorlódó migránsok ott jelenthetnek majd gondot. Kiderült, hogy a szerb rendőrök – eltérően a tavaly őszi helyzettől, amikor a röszkei átkelő ostromakor semmilyen lépést nem tettek – ezúttal megígérték, hogy megpróbálják fenntartani a rendet, ha feltorlódnának az emberek.

Azt sem érti az ásotthalmi polgármester, hogy ha valakit a határtól számított 8 kilométeres sávban elfognak és visszaküldenek a magyar hatóságok, akkor ezt hol fogják megtenni. A magyar–szerb határon lévő tranzitzónákon ugyanis naponta legfeljebb 50 ember mehet át, a tervezett ásotthalmi létesítménynél pedig az ígéretek szerint a napi létszám nem lesz több 15-nél. Ehhez képest a múlt hét végén az ottani szakaszon majdnem 400-an lépték át illegálisan a magyar határt. – Péntekre virradó éjjel pedig az ásotthalmi mezőőrök 30 migránst fogtak el – mondta, hozzátéve, hogy a migráció egyáltalán nem csökken, sőt, az év elejéhez képest sokkal többen érkeznek.

A múlt hétfői parlamenti zárónapon egyébként Kontrát Károly belügyi államtitkár célzott rá, hogy Ásotthalomnál csak akkor nyitnak tranzitzónát, illetve akkor lesz végleges kormánydöntés, ha „nagyobb szükség lesz rá”.

Ami a lakossági konzultációt illeti, korábban ugyancsak a helyiek nélkül döntöttek a nyugati határnál lévő körmendi és szentgotthárdi sátortábor kiépítéséről. Végül utóbbi nem is valósult meg, és a helyiek azóta sem tudják, hogy arról végleg letett-e a kormány. A kabinet tegnapi ülésén egyébként a migrációs helyzetről, illetve az ezzel kapcsolatban létrehozott munkacsoport előterjesztéséről is szó volt, de lapzártánkig nem közöltek részleteket erről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.