Nem vonják vissza Isaszegi János doktori fokozatát

A 20 tagú testület jelen lévő 13 tagja közül heten nem értettek egyet a doktori fokozat visszavonásával.

MTI
2016. 06. 24. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Átlátszó portál oktatási oldala számolt be arról áprilisban, hogy jelentős részeket emelt át szöveghűen a Debreceni Egyetemen megírt doktori disszertációjába Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) címzetes egyetemi tanára, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Zrínyi Kiadó vezetője.

A portál azt írta: a Debreceni Egyetemen 2011-ben leadott, A globális és a regionális biztonsági környezet változásainak hatásai című doktori értekezésében Isaszegi János nemcsak nélkülözte a szabályos hivatkozásokat, hanem többségében a témába vágó internetes cikkeket vagy szakirodalmi írások részeit másolta be és tüntette fel saját szellemi termékeként.

A portál kitért arra is, hogy Isaszegi János, aki okleveles szakmérnök és szakközgazdász, korábban többször nyilatkozott honvédelmi témákban, előadásokat tart a migráció témakörében. Katonai pályafutása alatt több magyar, amerikai és NATO-kitüntetést is kapott iraki missziós tevékenységéért – idézték fel.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsának elnöke az MTI megkeresésére elmondta: az egyetem illetékes testületei megvizsgálták a kifogásolt doktori értekezést.

A fokozatot kiadó agrártudományi doktori tanács azt állapította meg, hogy a szerző nem járt el az elvárható gondossággal az idézetek, különösen az internetes forrásmunkák hivatkozásainak a megjelenítésében. Ugyanakkor megállapították azt is, hogy az átvett szövegek egyrészt nem tudományos értékűek, részben pedig a szerző saját gondolatai, már korábban megjelent írásai újra felhasználásának minősíthetőek. Az illetékes doktori tanács azt is rögzítette: a doktori értekezés a szerző saját munkája, új tudományos eredményként értékelhető javaslatokat, hivatkozásokat, ajánlásokat tartalmaz, amelyek megfelelnek a tudományosság követelményének – ismertette Csernoch László.

Hozzátette: e vizsgálatot követően egy általa vezetett ad hoc bizottság személyesen is meghallgatta Isaszegi Jánost, majd az ott elhangzottakat és az agrártudományi doktori tanács több mint száz oldalas jelentését a DE Doktori és Habilitációs Tanácsa június 22-ei ülésére beterjesztette.

A tanács jelenlevő tagjai előbb valamennyien állást foglaltak az ügyben, majd titkos szavazással úgy döntöttek, nem vonják vissza Isaszegi János doktori fokozatát – ismertette a végleges határozatot a doktori és habilitációs tanács elnöke.

Csernoch László ugyanakkor az MTI érdeklődésére elmondta: kezdeményezésére az egyetemi könyvtár bevonásával vizsgálják, hogyan lehetne a disszertációkat még a bírálat előtt az esetleges átfedéseket feltáró internetes kereső programon átfuttatni. Az ilyenformán feltárt átfedésekre felhívnák a disszertáció készítőjének és bírálójának a figyelmét, s azonnal kideríthető lenne, hogy a szerző a tudományetikai normáknak megfelelően hivatkozott-e a forrásokra – mutatott rá a professzor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.