Összefogtak a favédők Budapesten

Összehangolják riadóláncaikat, és közös akciócsoportot hoznak létre.

RZ
2016. 06. 17. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki nagygyűlésen egyebek mellett a Budapesti Városvédő Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Ligetvédők, a Ligetvédők – Orczy Park, a Maradjanak a FÁK a Rómain, a Mindent a Maga Helyén kezdeményezés, a Rómaifürdő Telepegyesület, Természetesen Szeretjük a Rómait, az „Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit”, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Városliget Barátai civil egyesületek is részt vettek. A hárompontos megállapodást, melyet Lányi András író, ökopolitikus vetett fel, az egybegyűltek „közfelkiáltással” fogadták el.

Az eseményen seregnyi kisebb-nagyobb egyesület érdekvédője szólalt fel, akiknek nagy része a Városliget beépítése, az Orczy kert fáinak kiirtása és a római-parti mobilgáttal kapcsolatos természetkárosítás elleni szerveződéseket képviselte. Ismert, a budai Vár átalakítása mellett ezek azok a témák, melyek az utóbbi időben a legnagyobb felháborodást és folyamatos tiltakozást váltották ki. A fő cél most az volt, hogy kitalálják, miiként tudnák ezek a tematikus csoportok támogatni a többieket céljaik elérése érdekében.

Számos ötlet hangzott el, például hogy meg kellene próbálni nagyobb médiamegjelenéshez jutni, vagy közös rendszert kialakítani egymás riadóztatására abban az esetben, ha valamelyik veszélyeztetett területen a beruházók nekiesnének a fáknak. Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédelmi Szövetség programvezetője felvetette, hogy akár a zöldombudsmant (hivatalos nevén a jövő nemzedékek szószólóját), Szabó Marcelt is be lehetne vonni közvetítőnek a főváros és a kormány, valamint a civilek között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.