Perrel fenyegetőzik Rogán Antal

A 444.hu Vizoviczki László és az V. kerületi önkormányzat kapcsolatáról írt.

Szemán László
2016. 06. 08. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tucatnyi kérdéssel fordult a Vizoviczki Lászlóról szóló, a 444.hu-n megjelent tényfeltáró cikksorozat szerzője Rogán Antalhoz, egyebek mellett érdeklődve, hogy ismeri-e személyesen a büntetőeljárás alatt álló vállalkozót. Rogán a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül ezt a választ küldte a 444.hu-nak: „A kérdésekben megfogalmazott összes állítás hazugság, ha ezeket leírja, azonnal pert indítunk ön ellen. Rogán úr az említett emberek egyikét sem ismeri, soha nem találkozott és nem beszélt velük. [ ] Arra pedig szeretnénk emlékeztetni, hogy Vizoviczki urat és társait a polgári kormány vonta eljárás alá és tartoztatta le, míg a 444 kedvencének számító Bajnai-kormány idején zavartalanul végezhették tevékenységüket.”

A 444 tényfeltáró sorozatának második része Vizoviczki taxisofőrből tehetős vállalkozóvá való látványos felemelkedését, nagy léptékű terjeszkedését veszi górcső alá. Feltérképezi a Belváros vendéglátóegységei jelentős részének megszerzését, illetve azt, hogy függetlenül a mindenkori polgármester személyétől, mind a kerületvezető, mind a rendőrség egyes vezetői, illetve kisrendőrei milyen hathatós segítséget nyújtottak a vállalkozó térnyeréséhez, hogy az gyakorlatilag az éjszaka császárává válhatott. Mindezt szabadon hozzáférhető nyilvántartások és más hivatalos források mellett a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) kezdeményezte telefonlehallgatások nyílttá tett jegyzőkönyvei alapján ismerteti a szerző. A cikkből részletesen kiderül, hogy melyik önkormányzati ciklus alatt milyen ingatlanok bérleti jogát szerezték meg vagy vették meg a Vizoviczkihoz köthető cégek, és milyen kapcsolatban álltak a kerület mindenkori döntéshozóival, a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint különösen Rogán Antal jegyzőjével, Rónaszéki Lászlóval, aki 2014-ben bizalomvesztés miatt távozott.

Rogán Antalt is többször említik a rendőrök lefizetése miatt is büntetőeljárás alá vont vállalkozó emberei a jegyzőkönyvek tanúsága szerint, ám a nyomozati iratokban nyoma sincs annak, hogy Rogánt meghallgatták volna tanúként. Ismeretes, hogy Rónaszéki Lászlót és két vádlott-társát múlt héten mentették fel első fokon a korrupciós vádak alól. Az eljárás az ügyben keletkezett telefonlehallgatások jegyzőkönyvei alapján indult. A bíró nem jogerős döntésében kimondta: a vád szerinti korrupció megtörténhetett, ám Rónaszéki és társai titkos lehallgatása törvénytelen volt, így nincs bizonyíték, a vád nem bizonyítható.

A cikk szerint egyébként az V. kerület volt könyvvizsgálója – aki még körülbelül nyolcvan fideszes önkormányzattal is szerződéses kapcsolatban állt –, Szebellédi István segített volna Vizoviczkinak, hogy az eljárás megindítása után minél több vagyonelemet eltüntessenek a hatóságok elől. Az akciót a nyomozók meghiúsították, Szebellédi pedig öngyilkos lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.