Rövidebb lesz a nyári szünet az iskolákban?

Erről Palkovics László oktatási államtitkár beszélt. Kiderült, hogy tankönyvek helyett tabletek jöhetnek.

MNO
2016. 06. 23. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványos változásokra készül az oktatási államtitkárság a szervezeti átalakításokat követően – erről is beszélt Palkovics László az Indexnek adott interjújában.

Több kormányzati tervről is beszámolt. Ezek egyike, hogy 2018-tól új alaptanterv lesz, amellyel a tanév rendjét teljesen átalakíthatják. Ennek folyományaként a jelenleg két és fél hónapos nyári szünet is rövidül.

„Az új szemlélet, az új tanterv kialakítása után a tanév hosszabbodhat, és belelóghat a nyárba, de ne szaladjunk előre, ez még egy hosszú folyamat, amelyen a szakértők jelenleg is dolgoznak”

– jelentette ki Palkovics ezzel kapcsolatban. A kormány azt is tervezi, hogy a diákok a tankönyvek helyett tabletekből tanuljanak hosszú távon. Az erre való átállás 2018-ban kezdődhet és 2020-ra már lesznek olyan iskolák, ahol átálltak a digitális oktatásra.

A következő tanévben új tantárgyat is bevezetnek a szakgimnáziumi, szakközépiskolai rendszer bevezetésével egy időben. Az összevont tudomány tantárgy megjelenése azt is jelenti, hogy ezen iskolákban a természettudományos órák száma csökken.

„A világ nem fizikára, kémiára, földrajzra és biológiára oszlik, hanem jelenségekre. Ezeket pedig sok irányból kell megközelíteni”

– indokolta a döntést Palkovics László.

Az oktatási államtitkár a tiltakozó tanárok egyik vezetőjéről, Pukli Istvánról is elmondta véleményét: „Ő egy iskola igazgatója, ha problémája van, a fenntartóval kell és tudja megbeszélni. Amikor államtitkár lettem, fel akartam keresni, de lemondta a találkozót. Várjuk őt a továbbiakban is a Köznevelési Kerekasztalnál, ott elmondhatja a szakmai álláspontját. Ahogy látom, ő sokkal inkább politikusként viselkedik, nem pedagógusként.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.