Senki sem tud Harrach Péter egyeztetéséről

Havi egy helyett két szabad vasárnapot adnának a kereskedelmi dolgozóknak.

Markotay Csaba
2016. 06. 29. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre senki nem egyeztetett sem az Országos Kereskedelmi Szövetséggel (OKSZ), sem pedig a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével a plusz vasárnapi pihenőnap ügyében, pedig erről beszélt egy interjúban a KDNP frakcióvezetője. Harrach Péter a Magyar Hírlapnak azt mondta, pártja továbbra sem tett le arról, hogy az embereknek ne kelljen kötelezően dolgozniuk vasárnap, csak most már nem a zárva tartás, hanem a pihenőnap oldaláról közelítik meg a kérdést. A törvényben biztosított havi egy helyett két szabad vasárnapot adnának a kereskedelmi dolgozóknak, ebben egyetértés mutatkozik, fogalmazott, hozzátéve, a szakszervezetekkel és a munkaadók képviseletével tárgyalnak a kérdésről.

– Velünk nem tárgyalt senki a kérdésről, pedig az Országos Kereskedelmi Szövetség ágazati szinten a legnagyobb ilyen szervezet – mondta lapunknak az OKSZ főtitkára, Vámos György. Ebben az ügyben egyelőre nem foglaltak állást, de mint elmondta, az biztos, hogy ha egy alkalmazottnak egy helyett két szabad vasárnapot is adnak egy hónapban, annak „van többletköltsége”. Az utóbbi hónapokban szintén sokat emlegetett százszázalékos vasárnapi pótlékról pedig kifejtette, minél kisebb egy vállalkozás, annál nehezebben tudja előteremteni még az 50 százalékos pótlékot is.

A havi két vasárnapi pihenőnapról nem egyeztettek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével sem – mondta érdeklődésünkre Sáling József. Az érdekképviselet elnöke kifejtette, hogy még áprilisban, amikor döntöttek a vasárnapi kötelező zárva tartás eltörléséről, épp a kormány javaslata volt az, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) tárgyaljanak erről. Három hete napirenden is szerepelt ez ugyan, de érdemben nem kezdődött meg a tárgyalás. Sáling József elárulta azt is, hogy az eredeti tervek szerint hétfőn a VKF ülésén Orbán Viktorral egyeztettek volna, de ezt múlt pénteken a kormányoldal lemondta, így a megbeszélés elmaradt.

Harrach Péter az interjúban arról is beszélt, hogy a tervek szerint rögzítenék azt a kitételt is, miszerint nyolc óránál többet ne lehessen vasárnap dolgoztatni. Csakhogy ez még nehezebbé tenné a cégek és sok alkalmazott helyzetét is. Ha ugyanis a vasárnapi munkát elintéznék egy akár 10 órás műszakkal, az a munkaadóknak tervezhetőbb és jobb helyzetet jelentene, hiszen kevesebb embert kellene dolgoztatni vasárnap, miközben az alkalmazottak közül is többen maradhatnának otthon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.