Szabadlábon a szakértő

A TV2 műsoraiból ismert, csalással vádolt férfi újra tanácsadóként állt munkába.

Horváth Csaba László
2016. 06. 24. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Égetően kellene mindenkinek minimális pénzügyi ismeret, nagy valószínűséggel a kötvénytulajdonosok semmit sem fognak visszakapni – ilyen tanulságokat írt ki közösségi oldalára a Quaestor-botrányról tavaly T. András. A TV2 műsoraiban többször szereplő befektetési tanácsadót nem sokkal később letartóztatta a rendőrség. Kiderült, a „szakértő” akár saját ügyfeleiről is írhatta volna az idézett sorokat, ugyanis a XIX. kerületi rendőrkapitányságon jelentős kárt okozó csalás miatt indult ellene büntetőeljárás. A gyanú szerint befektetők pénzével élt vissza a tanácsadó és két társa.

Mint arról korábban beszámoltunk, a férfi és társai arra hivatkozva kerestek befektetőket, hogy a Mercedes autógyár számára készítsenek zenei projektet, ám a pórul járt befektetők a pénzükből soha nem láttak semmit. Végül egy budapesti férfi tett feljelentést, aki egymillió forintot utalt át, ám sem az ígért 30 százalékos hozamot, sem a befektetését nem kapta meg. A rendőrség megvizsgálta az ügyben érintett bankszámlát, s kiderült, több nagy összeg is érkezett rá befektetési célzattal. Az okozott kár meghaladja a százmillió forintot.

T. András egyébként nem csupán a televízióból volt ismert, könyvet is írt, blogot vezetett, hírlevelet is kiadott, így nem véletlen, hogy sokan megbíztak benne. Ráadásul – mint arra később fény derült – a férfi a már megszűnt Brokernet és annak utódja, a Quantis pénzügyi társaság számára is dolgozott értékesítőként. Éppen ezért több károsult az utóbbitól vár kártalanítást. Mint mondják, ők a Quantis székházában kötöttek szerződést, tehát meg voltak győződve arról, hogy egy komoly cég áll a befektetési tanácsadó mögött. A társaság azonban nem így látja, tavaly a HVG.hu megkeresésére közölték, tudomásuk szerint a T. András által – a Quantis értékesítő partnereként – közvetített szerződéseket az ellene folyó vizsgálat nem érinti. T. András 2014. november 12-ig volt a Quantis Consulting regisztrált megbízottja. Hozzátették, hogy a cég kiemelt ügyfél-kapcsolattartóról és díjmentes konzultációról gondoskodik azoknak az ügyfeleknek, akik korábban T. András közvetítésével kötöttek szerződést.

Az átvert befektetők egy része azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és a Magyar Nemzeti Bankhoz fordult, vizsgálatot kérve az ügyben, különösen azután, hogy T. Andrást és két társát kiengedték az előzetes letartóztatásból. Olyan befektetőkről van szó, akiknek egyébként élő megbízási jogviszonyuk volt a Brokernettel, illetve annak jogutódjával, a Quantis pénzügyi társasággal. Szerintük a tanácsadókat foglalkoztató közvetítőcég, tehát a Quantis felelőssége egyértelműen megállapítható, hiszen a tanácsadók a közvetítőcégekre vonatkozó szigorú előírások alapján csak olyan termékeket közvetíthetnének, amelyekre vonatkozó oktatáson előzetesen, a közvetítőcég szervezésében részt vettek. Úgy látják, ha a közvetítőcégnek nem volt tudomása az általa működtetett irodákban zajló egyéb, befektetési, betétgyűjtési tevékenységről, úgy súlyos mulasztást követett el, ami alapján kártérítési felelősséggel tartozik. A rendőrség mindenesetre augusztus 28-ig biztosan nyomoz az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.