Tescós aszalt sárgabarackot vontak ki a forgalomból

A termékben magas szorbinsavtartalmat mutattak ki.

MTI
2016. 06. 24. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar hatóság tájékoztatása szerint a termék már nincs az áruházak polcain, a forgalmazó pedig egyúttal elrendelte a kivonást és megsemmisítést is. A kifogásolt termék szokásos fogyasztásával egészségártalom nem valószínűsíthető – írta a Nébih.

A hivatal kifejtette: a laboratóriumi vizsgálatok a megengedett kilogrammonkénti 1000 milligramm szorbinsav helyett 1211 milligrammot mutattak ki a termékben. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös értékelése szerint maximálisan testtömeg-kilogrammonként 3 milligramm szorbinsav vihető be naponta, ekkora mennyiségben hosszú távon – egy életen át, naponta – fogyasztva még nem jár egészségi kockázattal.

Ezt a határértéket egy 60 kilogramm testtömegű felnőtt az adott szorbinsavtartalmú sárgabarackból 15 dekagramm rendszeres fogyasztásával érné el. A Nébih felmérései alapján a magyar lakosság aszaltsárgabarack-fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetében is. A teljes szorbinsavbevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsavbevitele jóval a megengedett napi beviteli érték alatt van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.