A magyar hatóság tájékoztatása szerint a termék már nincs az áruházak polcain, a forgalmazó pedig egyúttal elrendelte a kivonást és megsemmisítést is. A kifogásolt termék szokásos fogyasztásával egészségártalom nem valószínűsíthető – írta a Nébih.
A hivatal kifejtette: a laboratóriumi vizsgálatok a megengedett kilogrammonkénti 1000 milligramm szorbinsav helyett 1211 milligrammot mutattak ki a termékben. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös értékelése szerint maximálisan testtömeg-kilogrammonként 3 milligramm szorbinsav vihető be naponta, ekkora mennyiségben hosszú távon – egy életen át, naponta – fogyasztva még nem jár egészségi kockázattal.
Ezt a határértéket egy 60 kilogramm testtömegű felnőtt az adott szorbinsavtartalmú sárgabarackból 15 dekagramm rendszeres fogyasztásával érné el. A Nébih felmérései alapján a magyar lakosság aszaltsárgabarack-fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetében is. A teljes szorbinsavbevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsavbevitele jóval a megengedett napi beviteli érték alatt van.