Titoktartást kért az OLAF Hegedüs Istvántól

Nem kizárt, hogy Farkas Flóriánt is meghallgatja az uniós szervezet.

Horváth Csaba László
2016. 06. 29. 5:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette lapunk kérdésére Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnöke, hogy a Európai Csalás Elleni Hivatal, vagyis az OLAF meghallgatta őt a Híd a munka világába program ügyében. A korábbi roma vezető ugyanakkor részleteket nem árulhatott el a tárgyalásról, ugyanis a hivatal munkatársai titoktartást kértek tőle. Hegedüs annyit elmondott, nincs tudomása arról, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztost – akihez a botrányos felzárkóztatási program köthető – meghallgatták-e az ügyben.

Mint arról beszámoltunk, az, hogy Hegedüst kérdezték az témáról, azért érdekes, mert a Magyar Nemzet nemrég úgy értesült, hogy a Híd a munka világába program kikerült az uniós elszámolásból. A hátrányos helyzetű cigányok munkába segítésére indított projekt során ugyanis annyi szabálytalanságot követett el az ORÖ, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma meg sem kísérelte lehívni a rendelkezésre álló európai uniós forrást. Ez azt jelenti, hogy teljes egészében a hazai költségvetés finanszírozta a felzárkóztatási programban elköltött 1,6 milliárd forintot.

Azután, hogy Hegedüst meghallgatták erről, nem kizárt, hogy hamarosan Farkas Flórián miniszterelnöki biztost is idézheti az OLAF, ugyanis a programban szabálytalanul elköltött pénzek legnagyobb részét az ő vezetése alatt költötte el az ORÖ. A Hegedüs vezette szervezet csupán megörökölte a roma önkormányzatot csőd szélére sodró megállapodásokat. Ráadásul számos szerződésen Farkas aláírása szerepel, így logikusan ő következik a sorban. Az ügyben megkerestük a miniszterelnöki biztost is, ám ő hónapok óta nem válaszol a sajtó kérdéseire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.