Tovább nyomoznak a „kopaszok” után

Két hónappal kitolták a határidőt a választási irodánál történtek ügyében.

Markotay Csaba
2016. 06. 30. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 1-jéig, azaz további két hónappal meghosszabbította az ügyészség a nyomozást a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) februárban botrányt okozó kopasz, kigyúrt férfiak ügyében. Erről tájékoztatta lapunkat tegnap a Fővárosi Főügyészség. Mint írták, a nyomozás meghosszabbítása azért volt indokolt, mert az ügyben a bizonyítékok elemzése, értékelése jelenleg is folyik, és ezek elvégzéséhez újabb határidő szükséges. Azt továbbra sem tudni, hogy az ügyben hány embert hallgattak ki, van-e már gyanúsított, illetve ki volt a „kopaszok” megbízója.

Február 23-án kigyúrt, kopasz fiatalok akadályozták meg az MSZP vasárnapi zárva tartásos népszavazási kérdésének beadását, illetve segítették hozzá Erdősi Lászlónét (a herceghalmi, korábban fideszes, majd független polgármester feleségét) ahhoz, hogy segítőjével együtt négy másodperccel előbb érjen oda az időbélyegzőhöz, mint a szocialista Nyakó István. Utóbb a felvételek alapján kiderült, a kopaszok mappájában is Erdősiné beadványa lapult, bár ezt az NVI emberei nem ellenőrizték a helyszínen. Miután Erdősinének sikerült „beelőznie” a saját kérdésével, a kopaszok szinte másodpercek alatt távoztak a helyszínről.

A rendőrségi eljárás csaknem négy hónappal ezelőtt, március elején kezdődött, azután, hogy a Kúria kimondta: Nyakó Istvánt az NVI épületében tartózkodó ismeretlen személyek akadályozták saját népszavazási kezdeményezése benyújtásában. Az eljárás népszavazás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt indult, ismeretlen tettes ellen.

Április közepén egyébként a kormány visszavonulót fújt a vasárnapi bezárás ügyében, és az erről szóló fideszes javaslatot a parlament másnap meg is szavazta. A Kúria ugyanis előzőleg mégis az MSZP-s népszavazási kezdeményezésnek adott zöld jelzést, és ebbe a referendumba a kormánypártok nyilván nem akartak „beleállni”. A boltzáras népszavazási aláírásgyűjtés ezzel okafogyottá vált, és bár a szocialisták egy ideig még gyűjtötték az aláírást ebben a kérdésben, később abbahagyták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.