Újabb milliárdokkal stafírozták ki a közmédiát

10 milliárdnak még volt hely a cégnél, az M1 és az M4 nagyon sokba kerül.

MNO
2016. 06. 30. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság tavalyi zárszámadásából kiderült, hogy Karas Monika, a médiahatóság elnöke, élve a törvény adta lehetőségével, a „közfeladat ellátásának folyamatos magas szintű biztosítása érdekében” átutalt 10,6 milliárd forintot a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap finanszírozására – írja a Nol.hu. Ezzel az MTVA amúgy sem alacsony tavalyi költségvetése 91,8 milliárd forintra emelkedett.

A megnövekedett terheket az M1 hírcsatorna működtetése és az M4 sportcsatorna elindítása okozta, utóbbinál főként a közvetítési jogok – Bajnokok Ligája, Forma–1, NB I – dobták meg a büdzsét.

Az állami média emellett még nagy pénzeket költ külső gyártásban készülő műsorokra, itt főleg a Kálomista Gábor filmrendező résztulajdonában álló Megafilm Service és a Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóval jó viszonyt ápoló Halkó Gabriella korábbi cége, az Apropó Média visz el súlyos pénzeket.

A lap úgy tudja, a múlt éveben az MTVA éléről távozó Szabó László Zsolt is azért hagyta el a közmédiát, mert szinte „ráomlott” a cég gazdálkodása.

A Nol megemlíti azt is, hogy ráadásul tavaly ősszel a kormány 47,2 milliárd forintot még át is vállalt a médiaszolgáltatási alap hiteleiből, és idővel le is nullázták a hitelállományt. Hozzáteszik: az MTVA idén 77,7 milliárd forintból gazdálkodik, ami a 71,1 milliárdos költségvetési támogatásból és a 6,6 milliárdos tervezett kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevételből adódik össze.

Az állami portfólió csatornái piaci szempontból nem túl versenyképesek, nézettségi adataik – az M4 Sport kivételével – nem veszik fel a versenyt a konkurensekkel, például a TV2-vel és az RTL Klubbal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.