Vádat emelhetnek Gömöri Zsolt ellen

Sikkasztás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt javasol vádemelést a rendőrség.

Markotay Csaba
2016. 06. 17. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a nyáron dönt az ügyészség arról, hogy vádat emelnek-e Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság volt elnöke ellen. A vádhatóság érdeklődésünkre azt közölte, az MPB-vel kapcsolatos ügyben a rendőrség nemrég befejezte a nyomozást, és az iratait vádemelési javaslattal megküldte a budapesti XIV. és XVI. kerületi ügyészségre. „A nyomozás eredményeként a nyomozó hatóság egy személlyel szemben javasolt vádemelést az ügyészségen sikkasztás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt” – írták. A vádemelésről legalább 30, de legfeljebb 90 napon belül dönt az ügyészség.

A botrány tavaly májusban robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól saját hitele végtörlesztésére. (Ezt a botrány kirobbanása után visszafizette – a szerk.) Gömöri Zsoltot majdnem pontosan egy éve, tavaly június végén hallgatták ki gyanúsítottként, de szabadlábon védekezhetett. Akkor a nyomozás még hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt indult.

Az ügyészség mostani tájékoztatásából az egyértelműen kiderült, hogy a vádemelési javaslat csak egy személyt érint. Úgy tudjuk, a gyanút már a nyomozás kezdeti szakaszában átminősítették hűtlen kezelésről sikkasztásra, akkor, amikor Gömöri Zsolt panaszt tett a meggyanúsítás ellen. Az ugyanakkor nem világos, hogy a botrány nyomán szóba került számtalan állítólagos szabálytalanság vagy visszaélés közül pontosan melyikben merült fel a sikkasztás gyanúja. Az ügy kipattanása után ugyanis nemcsak a végtörlesztésről, hanem például autóbérlésről, különböző jutalmakról, jutalékokról, utazásokról is jelentek meg cikkek, amelyeket Gömöri cáfolni próbált, mielőtt tavaly lemondott volna posztjáról.

Ezután a rendőrség a Magyar Olimpiai Bizottságnál és más helyeken is iratokat foglalt le a testület működésével kapcsolatban. Akkori beszámolók szerint a hatóságok Gömöri cégével kapcsolatos dokumentumokat kerestek, bár ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Volt egy másik szál is a Gömöri-ügyben. Az adatvédelmi hatóság tavaly júliusban megállapította, hogy a paralimpai bizottság egykori elnöke jogsértően járt el, amikor közzétette az interneten több őt bíráló sportoló és sportvezető személyes levelezését. Az érintettek feljelentést tettek, és azzal párhuzamosan megindult az adatvédelmi hatóság vizsgálata is. Azt nem tudni, hogy az ominózus feljelentéseknek mi lett a sorsuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.