A Gripenek elfogtak egy utasszállítót a magyar légtérben

A gép sem Ausztria, sem Magyarország felett nem jelzett a légiforgalmi irányításnak.

MNO
2016. 07. 30. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Zürichből Hongkongba tartó utasszállító repülőgép szombaton délután, ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit – írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Egy Boeing 777 típusú utasszállító repülőgép Ausztria felől 14 óra 35 perckor lépett be Magyarország légterébe. Az utasszállító a repülési tervtől nem tért el ugyan, de sem Ausztriában, sem pedig Magyarország légterében nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással. A Gripen-pár a hangsebességet átlépte, ezért hangrobbanást lehetett hallani Kecskemét–Makó–Szeged térségében.

A készenléti szolgálat repülőgépei vizuálisan azonosították az utasszállítót, majd azt átadták a román légirányításnak, a Gripen-pár pedig visszatért a bázisrepülőtérre – áll a közleményben.

A Flightradar adatait idézve az MTI azt írta, a Cathay Pacific utasszállító repülőgépének pilótái mulasztották el felvenni a rádiókapcsolatot a HungaroControl irányítóival. A járatot teljesítő gép 31 ezer láb magasan repült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.