A népszavazásig marad a Hóman utca

Csak november 1-jétől kerül ki a Rabtemető utca felirat a megfelelő helyekre.

Győr Ágnes
2016. 07. 27. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vác polgármestere, Fördős Attila a Magyar Nemzetnek írt levelében felidézte, hogy 15 évvel ezelőtt a város akkori vezetősége azért nevezte el Hóman Bálintról a szóban forgó utcát, mert 2000-ben megkezdődött a váci rabtemető feltárása, és az ásatások során itt találták meg Hóman Bálint földi maradványait. Négy évvel később az utca neve Kodály Zoltánra módosult, 2007-ben azonban egy újabb összetételű testület ismét Hóman Bálintról nevezte el az említett útszakaszt. A polgármester nyomatékosította: azóta, hogy őt 2010-ben megválasztották, a Váci Zsidó Hitközség elnöke szóban többször is megfogalmazta az utca átnevezésének igényét. Ezt Turai János, az egyházi szervezet elnöke legutóbb tavaly, a székesfehérvári Hóman Bálint-szobor-állítás körül kirobbant botrány idején tette meg.

Ugyanebben a témában az Együtt, az MSZP és a DK képviselői is tettek indítványt. Az önkormányzat a Magyar Tudományos Akadémiától kért állásfoglalást az ügyben, az Akadémia azonban nem tartotta kizártnak annak lehetőségét, hogy a politikusról utcát lehessen elnevezni. Fördős Attila hozzátette: végül „az országot és a várost ért méltánytalan támadások s a társadalmi béke érdekében” maga javasolta, hogy Rabtemető utcára módosítsák az utca nevét. Ezt elfogadta az ellenzék, és végül – a teljes képviselő-testület is. Mivel azonban a törvény a népszavazás lezárásáig utcanév-változtatási tilalmat ír elő, csak november 1-jétől kerül ki a Rabtemető utca felirat a megfelelő helyekre – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.