Az MSZP titkos utasítást sejt a háttérben

A földügyben kezdeményezett népszavazás aláírásokat tartalmazó íveinek ellenőrzéséről van szó.

MTI
2016. 07. 27. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez fordultak, hogy az NVI adja ki azt a titkos belső utasítást, amelynek alapján ellenőrzik a földügyben kezdeményezett népszavazást támogató aláírások hitelességét. Közölték: azért fordultak a NAIH-elnökhöz, mert az a dokumentum, amelyet az NVI időközben nyilvánosságra hozott, nem egyezik azzal a belső utasítással, amelyet szakértőik az ellenőrzések helyszínén láttak.

A szocialista párt úgy értékelt: az NVI több mint negyedmillió ember akaratát kívánja figyelmen kívül hagyni. Így Pálffy Ilona, a választási iroda vezetője végzi el azt a feladatot a Fidesznek, „amelyet február 23-án a kopasz verőemberek” – folytatták. Azt írták: ha az NVI szempontjai törvényesek lennének, nem titkolnák őket, ezért feltételezhető, hogy a titkos belső utasítás olyan „rosszindulatú szempontokat” tartalmaz, amelyek célja, hogy minél több aláírást találjanak érvénytelennek.

Az MSZP hangsúlyozta, hogy az aláírások érvényességét a törvények és jogszabályok alapján kell meghatározni, méghozzá a lehető legnagyobb átláthatóságot biztosítva.

Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese kedden sajtótájékoztatón fejtette ki: a termőföldek értékesítésével összefüggésben benyújtott kezdeményezésük elbírálását felügyelő munkatársaik azt tapasztalták, hogy az NVI nem mondja el, mi alapján minősít nem megfelelőnek egy-egy szignót.

A választási iroda ezt követően kedden nyilvánosságra hozta a népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzési szempontjait. Hangsúlyozták, hogy az NVI az aláírások ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok és a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai alapján végzi.

Február 23-án kisebb tömeg jelent meg az NVI Alkotmány utcai épületének kapujánál, arra várva, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés, amely megnyitja az utat egy újabb népszavazási kérdés benyújtása előtt a vasárnapi boltzár ügyében.

A kérdést végül elsőként egy magánszemély tudta leadni, megelőzve Nyakó István MSZP-s képviselőt; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több kopasz férfi akadályozta politikusukat. A Fidesz elhatárolódott a történtektől, ellenzéki pártok szerint diktatúrákba illő bűncselekmény történt.

Az NVI az MSZP kommünikéje után kiadott egy válaszközleményt, melyben hangsúlyozta, hogy mind a Gőgös Zoltán szocialista, mind a Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által benyújtott aláírásokat a vonatkozó jogszabályok és az NVB iránymutatásai, nem pedig titkos utasítások alapján ellenőrzik. Közölték: az ezek alapján szerkesztett, az ellenőrzést végzők munkáját segítő munkaanyagot az iroda kedden nyilvánosságra hozta. Az NVI ezért visszautasítja Gőgös Zoltán állításait.

Hozzátették, hogy a szervezőnek, illetve az általa megbízott embereknek folyamatosan biztosítják a részvételt az aláírások ellenőrzésekor. A Gőgös Zoltán által megbízottak több alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel, és az NVI reméli, hogy a jövőben is jelen lesznek az aláírások ellenőrzésénél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.