Budapest Pride: atrocitás nélkül ért véget a felvonulás

Idén is kordonok között vonultak a résztvevők.

MNO
2016. 07. 02. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője beszédében megköszönte a résztvevőknek, hogy a félelem helyett az aktív kiállást, a szabadságot és a jogegyenlőséget választották, és így szerinte már olyan erőt képviselnek, amellyel számolni kell.

Arról beszélt: senki nem mondhatja meg, ki kiket tart a családjának, azt szerinte bárki szabadon megválaszthatja. Hozzátette, ezt üzeni a kormánynak és mindenkinek, „aki nem értette meg”, hogy a család alapját nem egy férfi és egy nő házassága teszi le, hanem a szeretet és a kölcsönös tisztelet. A szóvivő bírálta a rendőrséget, amiért kérésük ellenére kordonokkal biztosították a rendezvényt. (Az útlezárásokról itt tájékozódhat.)

A felvonuláson – amelyet „Velünk teljes!” mottóval hirdettek meg – hat szivárványszínű zászlókkal és luftballonokkal feldíszített nyitott platójú kamion indult el a Hősök teréről. Az emberek a kamionokon illetve a menetben ugyancsak szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére.

A menet indulásakor Holländer Dániel, a fesztivál sajtószóvivője úgy fogalmazott, hogy fontos nap a mai, olyan nap, amikor az ország egy kicsit odafigyel az LMBTQ-emberekre. Az esemény lehetőséget kínál arra, hogy egész évben aktívan tegyünk az LMBTQ-közösség elnyomása ellen – mondta.

A menet megtöltötte az Alkotmány utcát, amikor az első kamion a Kossuth térhez ért, az utolsó akkor fordult be a Bajcsy-Zsilinszky útról az Alkotmány utcába.

A felvonuláson jelen voltak az MSZP, az Együtt és a PM képviselői, a pártaktivisták közül többen pártzászlókat lobogtattak. A Hír TV tudósítása szerint a tömegben megjelent Szigetvári Viktor, az Együtt politikusa – a pártnak saját kamionja is van; de láthatók voltak DK-s politikusok és transzparensek is. Illetve az MSZP-s Lendvai Ildikó és Kunhalmi Ágnes, Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt ügyvivője is ott volt. Rendbontás nem történt, ellentüntetőkkel a tudósítók nem találkoztak.

A rendezvényen részt vesz Colleen Bell amerikai és Ilan Mor izraeli nagykövet is. A felvezető teherautón papírmasé formájában megjelenítettek vezető kormánypárti politikusokat is.

A magasba tartott transzparenseken olyan és ahhoz hasonló szövegek szerepeltek, mint „a szerelem valóság, Isten csak mese”, „a foci sem hagy hidegen”, „ne buzizz, szurkolj!”

Az alapítvány egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy ne legyen sértő, megalázó vagy kirekesztő a velük kapcsolatos társadalmi és politikai közbeszéd.

A fesztivál szervezői közleményben tájékoztattak arról, hogy becslésük szerint 20 ezer résztvevővel indult útjára a felvonulás, amelyben csoportként vonultak fel a pécsi, szegedi, debreceni, kecskeméti, miskolci és Zala megyei LMBTQ-emberek csoportjai. A menetben idén először lehetett látni a Budapest Pride-ot támogató futballisták csoportját, akik a sportban tapasztalható homofóbia és elnyomás ellen hívják fel a figyelmet – írták közleményükben.

A szervezők hangsúlyozták: a büszkeség ünnepe mellett a Budapest Pride felvonulás jelentős politikai demonstráció is, amely láthatóságot ad a magyarországi LMBTQ-embereket érintő kérdéseknek és elutasítja azt a kirekesztő politikai-társadalmi közeget, amelyben „nincs következménye a vezető döntéshozók nyilvános buzizásának, ahol az LMBTQ-embereket nem kezelik teljes jogú állampolgárokként, ahol a kisebbségeket folyton láthatatlanságba akarják temetni”.

Mint írták, remélik, hogy az évről évre növekvő tömeg végre rávilágít arra, hogy a Pride felvonulás Budapest egyik legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát, amelynek sem résztvevőit, sem értékeit, sem üzeneteit nem lehet többé kordonok közé szorítani.

A Jobbik közleményben bírálta a felvonulást, valamint a kormányt és a fővárost, hogy nem határolódtak el a rendezvénytől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.