Éhen halt baba: újabb nyomozás

Több gyanúsított lehet az Emberi Erőforrások Minisztériumának feljelentése nyomán.

Szemán László
2016. 07. 28. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelték a nyomozást az Emberi Erőforrások Minisztériuma feljelentése alapján a Gyöngyösön május 12-én éhen halt másfél éves kisgyermek ügyében. A tárca azután tett feljelentést, hogy a belső szakmai vizsgálat egy sor jogszabálysértő mulasztást tárt fel. A Heves Megyei Kormányhivatal vizsgálata állapította meg, hogy bár a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság 2012 óta foglalkozott a családdal, a veszélyben lévő gyerekeket nem vették el a szülőktől. Ezt azzal magyarázták – ahogy a vizsgálati jelentésben olvasható –, hogy „a család életvitelére, gyermekgondozási hiányosságaira egyéb bizonyíték a szülők elzárkózása miatt nem állt rendelkezésre, ezért a védelembe vételi eljárásokat a gyámhivatal megszüntette. Sem a gyermekjóléti szolgálattól, más intézménytől vagy személytől, sem a hozzátartozóktól nem érkezett javaslat a gyermekek családból való kiemelésére. A gyámhatóság ezért ezt az intézkedést nem mérlegelte, alkalmazta.”

Az is kiderült, hogy a családdal korábban is problémák voltak. Az anyának négy gyereke született, az első kettőt 2010-ben az apjuknál helyezték el, mert a nőt alkalmatlannak találták a gyereknevelésre. Az Országos Mentőszolgálat megyei szóvivője a tragédia idején arról számolt be, hogy adataik szerint legutóbb tavaly novemberben látta orvos a kislányt. Akkor 7 kilogramm volt, fél évvel később, halála napján csak 3,5 kilogrammot nyomott. A kormányhivatal jelezte azt is, a vizsgálatok lezárultával kezdeményezik a jogszabályok módosítását, hogy hatékonyabbá tegyék a gyerekek védelmét.

Ugyanakkor a tárca álláspontja szerint a gyermek védelme biztosítható lett volna, ha az érintett szolgálatok és a gyámhatóság a jogszabályi rendelkezéseket és a szakmai szabályokat maradéktalanul betartották volna. A vizsgálatok során megállapított emberi mulasztások miatt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Fegyelmi úton leváltották a Gyöngyösi Járási Hivatal gyámügyi osztályvezetőjét, a szakügyintéző pedig lemondott a halálra éheztetett kislány miatt.

A tárca Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra érkezett feljelentését elfogultság miatt megküldték a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságnak, ahol halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen folytatnak nyomozást. Várhatóan több gyanúsítottja is lesz az ügynek.

Ismeretes, hogy a másik büntetőeljárás a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon folyik. Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen kezdtek nyomozni, később azonban a 36 éves anyát, J. M.-et és az 52 éves apát, K. G.-t emberöléssel gyanúsították meg, mindketten előzetes letartóztatásban vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.