Hallgat a tárca a kerítésről

Már megvan, ki fogja megtervezni a magyar–szerb határon lévő kerítés melletti úgynevezett manőverutat. Közbeszerzés nem volt.

Katona Mariann
2016. 07. 30. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen szűkszavú a Belügyminisztérium (BM) azzal kapcsolatban, hogy mennyit költöttek el azokból a milliárdokból, amelyekből közbeszerzés nélkül hajthatnak végre beruházásokat a határvédelem érdekében. Csak a honvédelmi és rendészeti bizottság az elmúlt hónapokban legalább 20 milliárd forint felhasználása kapcsán engedélyezte, hogy a BM-nek ne kelljen pályázatot kiírnia, ajánlattevőket versenyeztetnie, hanem ezek alól mind mentesülhessen. Ezeket a napirendi pontokat a testület ráadásul mindig zárt ülésen tárgyalta, így a részleteket homály fedi. Annyi ismert, hogy az indok általában a jelenleg is az egész országban érvényben lévő tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet volt, bár az azóta sem világos, hogy napjainkban mi szükség van ennek a fenntartására, hiszen az okokat korábban hosszú évekre titkosították.

Azt lehet tudni, hogy a honvédelmi bizottság idén márciusban körülbelül 10 milliárd forint esetében engedélyezte a BM-nek a közbeszerzés elhagyását, az akkori tájékoztatás szerint ez a magyar– román határszakaszon esetlegesen kiépítendő kerítésre volt félretéve. A minisztérium a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy ebből a pénzből csaknem 2,1 milliárd forint a büntetés-végrehajtási szervezetet érinti, ám mivel a határzár megépítését a kormány mégsem rendelte el, a pénzt nem hívták le. Lapunk úgy tudja, hogy a fennmaradó összegből magáncégekkel kötöttek volna szerződést, ám egyelőre ezt sem költötték el.

Egy hónappal később a bizottság – információink szerint – szintén 10 milliárd forint körüli összeg esetében engedélyezte a közbeszerzés kihagyását, ez a magyar–szerb szakaszon lévő kerítés melletti út, illetve világítás kiépítésére szólt. A BM úgy tájékoztatott, a manőverút tervezésére a büntetés-végrehajtás már lefolytatta a beszerzési eljárást, a nyertes ajánlattevő elkészítette a tervdokumentációt. Erről azonban többet, így a nyertes cég nevét sem árulták el. Annyit tettek még hozzá, hogy a manőverút, az átkelőhidak és az elektromos hálózat kivitelezésére folyamatban vannak a beszerzési eljárások.

Legutóbb múlt hétfőn, a honvédelmi bizottság Röszkére kihelyezett bizottsági ülésén döntöttek a képviselők a BM előterjesztésére egy újabb közbeszerzés alóli mentesítésről. Erről azonban hiába kérdeztük a tárcát, a tervezett beruházással kapcsolatos egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ. A Magyar Nemzet azonban úgy tudja, hogy néhány milliárdos összegről van szó, ami a már meglévő határzár, vagyis a kerítés technikai jellegű fejlesztésével függ össze.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.