Már tudni vélik, ki lesz a TIBEK vezetője

Augusztus végén lesz a meghallgatás.

MTI
2016. 07. 29. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Idők pénteki számában írt arról, hogy értesüléseik szerint Takács Tibort, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesét nevezhetik ki az új terrorellenes központ vezetőjévé. A cikk szerint Pintér Sándor belügyminiszter a közelmúltban tett előterjesztést Orbán Viktor miniszterelnöknek a vezérőrnagy kinevezésére. A tárca vezetője benyújtotta elképzelését az új, nemzetbiztonsági szolgálatként működő szervezet állománytáblájáról is, amelyet a – lap szerint – jóváhagyott a kormányfő.

A cikkben kitértek arra is, hogy Takács Tibor kinevezését megelőzi a tábornok augusztus végén esedékes nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatása, amelynek keretében a testület szavaz a szervezet leendő vezetőjének alkalmasságáról. A megüresedő bűnügyi helyettesi tisztség betöltésére Papp Károly országos rendőrfőkapitány tehet javaslatot a belügyminiszternek – tették hozzá.

Takács Tibor 1967-ben született Szombathelyen. 1988 februárjában került a rendőrség hivatásos állományába, 1990-ben a Rendőrtiszti Főiskolát, 1993-ban a Közép-európai Rendőrakadémiát végezte el, majd 1999-ben az állam- és jogtudományok doktorává avatták. A tábornok 2012 szeptembere óta az országos rendőrfőkapitány helyetteseként tölti be a bűnügyi főigazgatói tisztséget. Takács Tibort 2013. október 16-án nevezte ki vezérőrnaggyá Áder János köztársasági elnök.

Korábban felmerült, hogy a TIBEK felügyelete a Lázár János irányítása alatt álló Miniszterelnökséghez kerülne, a háttérben pedig többen is Lázár és Pintér közti rivalizálást sejtettek. Csakhogy ez a verzió meghiúsította volna a javaslat mögötti konszenzust, a Jobbik és az LMP ugyanis jelezte, hogy nem tudják támogatni az elképzeléseket abban az esetben, ha a TIBEK mégsem a Belügyminisztérium, hanem Lázár kabinetje alá tartozna. A TIBEK létrehozásáról június 7-én döntött a parlament, amikor elfogadta a Belügyminisztérium terrorellenes törvénycsomagját. A Magyar Idők úgy tudja: a szervezet székhelye a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat bázisa lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.