Negyvenezren kaptak csekket

Legalább félmilliárd forintnyi behajtási díjat követel a Tigáz Zrt. A Jobbik törvényt módosítana.

Horváth Csaba László
2016. 07. 27. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak az egyéni vállalkozóknak és cégeknek, amelyek késve fizették ki gázszámlájukat a Tigáz Zrt.-nek, ugyanis a társaság a törvényre hivatkozva minden esetben igényt tart az úgynevezett behajtási költségátalányra. Ennek az összege számlánként negyven euró, azaz több mint 12 ezer forint. A Magyar Nemzet értesülései szerint az utóbbi hónapokban csaknem negyvenezer ügyfelének küldött fizetési felszólítást a gázszolgáltató, vagyis legalább félmilliárd forintnyi behajtási költségátalányt kell kiegyenlíteniük a fogyasztóknak. Ez az összeg akár magasabb is lehet, ugyanis vállalkozásonként több gázóra is üzemelhet, amelyek után külön-külön kell megfizetni a díjat a korábbi késedelmes befizetések esetén.

Egy szentendrei vállalkozástól például két darab 1200 forintos számla késedelmes befizetése miatt követel kétszer negyveneurónyi, azaz csaknem 25 ezer forint behajtási költségátalányt a Tigáz Zrt. Ugyanakkor vitás kérdés, hogy mikor kapta meg a számlákat a fogyasztó. A gázszolgáltató állítása szerint az 1200 forintos számlákat március másodikán postázták a vállalkozásnak, március tizediki fizetési határidővel, ám a befizetés egy hetet késett, csak március 17-én érkezett be a szolgáltatóhoz. A magáncég képviselője viszont azt állítja, hogy csak március 16-án kapták meg a számlákat, amelyeket egy nappal később be is fizettek. Bizonyítani nehéz lesz, hogy kinek van igaza, ugyanis a Tigáz Zrt. közlése szerint a számlákat nem regisztrált küldeményként postázták, ugyanis ezt a jogszabály nem írja elő. Közölték, a törvény értelmében a Tigáz Zrt. továbbra is igényt tart a kiszámlázott behajtási költségátalányra. A magáncég pedig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálatához fordult jogorvoslatért.

A minap a Jobbik bejelentette, hogy törvénymódosítást kezdeményez a behajtási költségátalány alkalmazásáról, és indítványozza az Országgyűlés fogyasztóvédelmi albizottságának összehívását, hogy megvédjék a vállalkozásokat a trükköző szolgáltatóktól. Erről a párt frakcióvezető-helyettese beszélt vasárnap Hajdúszoboszlón a Tigáz Zrt. központja előtt. Lukács László György emlékeztetett: a behajtási költségátalányról szóló európai uniós irányelv és az annak megfelelő magyar törvényi szabályozás a vállalkozások gazdasági védelmére jött létre, de magyarországi alkalmazása „a kis- és középvállalkozások ellehetetlenítése irányába mutat”. Mint mondta, a gázszolgáltató válogatás nélkül, büntető jelleggel, tömegesen, tisztességtelenül alkalmazza a behajtási költségátalányt.

A politikus közölte, az általuk kezdeményezett törvénymódosítás értelmében ötvenezer forintot nem meghaladó tartozás esetén az értesítés igazolható átvételét követő nyolc nap után lehetne csak alkalmazni a behajtást. Hozzátette, kezdeményezik azt is, hogy Magyarország éljen az európai uniós irányelv biztosította lehetőséggel azért, hogy az egészségügyi tevékenységet végző intézmények, kórházak ne kerüljenek be ebbe a rendszerbe. Számukra az értesítés kézhezvételétől hatvannapos haladékot biztosítana a számla rendezésére a Jobbik javaslata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.