időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Nem tudni, mitől robbant fel a hortobágyi bomba

MTI
2016.07.01. 21:15

A hortobágyi volt bombalőtéren balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják.

A miniszter elmondta, hogy az elhunyt katonákat felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre. Simicskó István kijelentette: pótolhatatlan veszteség érte a honvédséget és Magyarországot.

Közölte, a baleset körülbelül délután kettő órakor történt, amikor felrobbant a 250 kilogrammos repeszromboló bomba.

Szólt arról, hogy az elmúlt hetven évben a tűzszerész katonák 150 ezer hektárnyi területet mentesítettek robbanószerkezetektől. Ez idő alatt több mint 20 millió robbanószerkezetet hatástalanítottak.

Évente körülbelül 2500 lakossági bejelentés érkezik a honvédségi tűzszerészekhez, 2015-ben 2612, az idén több mint 1200 bejelentés érkezett. Szavai szerint az elmúlt hetven évben több mint háromszáz katona vesztette életét. Kérdésre válaszolva közölte, a vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

Simicskó István közölte, a megsérült tűzszerészt mentőhelikopterrel vitték kórházba, több műtét vár még rá. A legjobb orvosokat berendelték a kórházba. Megjegyezte azt is, hogy a katona a kórházban megkérte a barátnője kezét.

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak hátra maguk után. „Négy kiváló katonát vesztettünk el” – emelte ki a vezérezredes.

Közölte, egy 250 kilogrammos, orosz, a második világháború után készült repeszromboló bombát próbáltak hatástalanítani. A gyújtószerkezetet már eltávolították, amikor bekövetkezett a detonáció. A helyszínen most is tartanak a vizsgálatok az ügyészség és a hatóságok bevonásával. Benkő Tibor hozzátette: részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak, hogy tisztázzák, mi okozhatta a balesetet.

Közölte, az I. hadihajós és tűzszerészezred kiváló katonáit, jól felkészült szakembereit veszítették el a balesetben.

Benkő Tibor elmondta, 2015. január 26. óta dolgoznak az érintett területen heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en a hét minden napján. Pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkálatokban, ebből 15-en tűzszerészek voltak.

A lőtér, amely 1940 óta úgynevezett bombavető tér, rendkívül erősen szennyezett terület. Jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhetőleg bombák és egyéb más gránátok találhatók. A felrobbant bomba 250 kilós volt, a helyszínen találták, és két bomba várt megsemmisítésre. A bombák hatástalanítva voltak, korábban kiszerelték a gyújtószerkezeteket, és pénteken akarták azokat megsemmisíteni.

Benkő Tibor azt mondta, nem tudják, mi váltotta ki a robbanást. A szakemberek értetlenül állnak a dolog előtt, az elhunyt tűzszerészek nem most találkoztak először ilyen bombával, már többször hatástalanítottak és semmisítettek meg ilyeneket. Vezetőjük tízéves gyakorlati tapasztalattal bír, első osztályú tűzszerész – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szakmai előírások szerint minimum két tűzszerész kell a hatástalanításhoz. A felrobbant bomba súlya miatt azonban több tűzszerészre volt szükség, a szakemberek szerint a feladatot kevesebb emberrel nem lehetett volna végrehajtani. Benkő Tibor közölte, két bomba várt megsemmisítésre, és több mint valószínű, hogy váratlanul robbant fel, a hatástalanítás ellenére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.