Nyomoznak a soroksári panzió fiktív lakói miatt

Közokirat-hamisításnak számít, ha játszanak az állandó lakcímbejelentéssel.

2016. 07. 01. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt időszakban több mint másfél ezer olyan romániai kamionost jelentettek be állandó lakcímmel a nagybani piac területén található panzióba, aki a szálláshely szomszédságában működő Waberer's munkavállalója. A valóság azonban furcsa dolgokat produkál: amikor felkerestük a szálláshelyet, egyetlenegy székely kamionossal sem találkoztunk.

Cikkünk nyomán azonban egy magánszemély június 7-én bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségen közokirat-hamisítás és más bűncselekmények, például hivatali visszaélés gyanújával – írja a Népszabadság. A feljelentéseiről ismertté vált Tényi István szerint a hivatali visszaélés gyanúját veti fel a szálláshely tulajdonosának kijelentése, miszerint a „Waberer’s pedig kijárta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál, hogy a cég sofőrjeit állandó lakosokként jelentsék be a panzióban”.

Az ügyészség azonban nem látta okát, hogy hivatali visszaélésért nyomozást rendeljen el, ellenben a fiktív lakcímbejelentések ügyét, a közokirat-hamisítást kivizsgálják – olvasható a Népszabadság cikkében.

Mint megírtuk, a szállítmányozó cég indoklása szerint azért kaptak állandó lakhelyet a romániai kamionosok a soroksári lakóövezettől mintegy öt kilométerre fekvő panzióban, mert a sofőröknek állandó lakcímmel kell rendelkezniük ahhoz, hogy hazánkban dolgozhassanak. Ám ha valaki olyan állandó lakóhelyre jelentkezik be, ahol ténylegesen nem él, közokirat-hamisítást követ el.

Ám nemcsak egy magánszemélynek szúrt szemet, hogy másfél ezer romániai kamionos él egy negyvenágyas panzióban, hanem a soroksári kerületvezetésnek is. Az önkormányzat az elmúlt hónapban megelégelte a Viktória Panzió és a Waberer's közötti megállapodás miatt megnövekedett lakóhely-regisztrációkat, és települési adóval sújtotta a szálláshely tulajdonosát. Továbbá mindazokat, akik az önkormányzat értelmezése szerint jogszabályellenesen jelentenek be személyeket állandó lakosként.

Van még egy érdekes szála is a fiktív munkavállalók történetének. Mivel ősszel beköszönt a migrációs népszavazás, ezért erre az ingatlanra külön szavazókört kell kialakítania a soroksári helyhatóságnak. Ám az már egy másik kérdés, ki fogja leadni a szavazatát, hiszen papíron másfél ezren, míg a valóságban egyetlenegy munkavállaló sem él a Viktória Panzióban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.