Sajtópert nyert a volt NAV-vezető

Dávida Marianna javára döntött a Fővárosi Törvényszék.

Horváth Attila
2016. 07. 01. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dávida Marianna, aki jelenleg is a hatóság munkatársa, azért perelte be két évvel ezelőtt a napilapokat, mert az amerikai kitiltási botrány kapcsán azt írták róla, rajta van az Egyesült Államokban nemkívánatosak listáján, és személyesen állított le adóhatósági vizsgálatokat. Egykori kollégái is vallottak ellene; azt állították, Dávida telefonon adott utasításokat bizonyos ellenőrzési ügyekben.

A NAV korábbi tájékoztatása szerint az ügyben a nemzetközi hatóságoktól kért információkra is támaszkodó részletes ellenőrzés nem igazolta a rendeltetésellenes joggyakorlásra, színlelt ügyletekre vonatkozó feltételezéseket. A személyiségi jogi pert többször elnapolták, a főosztályvezető tavaly ősszel első fokon pert vesztett. Dávida azt állította, nincs és soha nem is volt rajta az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, még érvényes amerikai vízumát is felmutatta. A bíróság ennek ellenére minden vádpontban felmentést adott a Népszabadságnak, s a Népszavának is minden vádpontban felmentést adott a bíróság. A pernek a Népszabadság az első, míg a Népszava másod rendű alperese, az elsőfokú ítélet mindkét alperes kapcsán elutasította a felperes keresetét.

Az indoklás szerint az akkor rendelkezésre álló információk alapján okszerűen juthatott a lap arra a következtetésre, hogy szerepelhet a kitiltási listán. A vizsgálatok ellehetetlenítéséről szóló állításokról pedig azt mondta a bíróság, azok annyira általánosak voltak, hogy azért nem lehet felelősségre vonni a lapot. Az újság egyébként azt is írta a NAV egy másik volt főosztályvezetőjére hivatkozva, akit tanúként hallgattak meg a perben, hogy az ellenőrzési főosztály egykori vezetője utasításokat adott néhány ellenőrzési ügyben. Tegnap a Fővárosi Törvényszék azonban Dávida Marianna javára döntött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.