A migránsok negyede-fele átjut a kerítésen

Bakondi György már a tiltott határátlépés megszűnéséről beszélt.

Markotay Csaba
2016. 08. 01. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség adatai is cáfolják Bakondi György azon kijelentéseit, miszerint megszűnt volna a tiltott határátlépés a magyar–szerb határszakaszon. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója legutóbb az állami tévé szombat esti műsorában beszélt arról, hogy ez a mélységi határellenőrzésnek köszönhető, hiszen a hatóságok vagy a kerítésen áthatolás közben, vagy pedig a határ nyolc kilométeres körzetében elfogják a tiltott módon próbálkozó bevándorlókat, és visszaszállítják őket a kerítéshez. (Ezt július 5. óta tehetik meg egy törvénymódosítás nyomán.) Ez viszont nem azt jelenti, hogy ne lenne tiltott határátlépés, hanem csak azt, hogy az új megoldással gyorsan „orvosolják” a helyzetet, és visszaviszik az érintetteket a kerítés szerbiai oldalára.

– Magyarország területére csak szombaton 129 ember akart illegálisan bejutni a szerb határon. A rendőrök és a katonák 99 migránst megakadályoztak az illegális belépésben, 30 embert pedig feltartóztattak, és átkísértek az ideiglenes biztonsági határzáron – olvasható a rendőrség honlapján. Előtte pénteken 229 próbálkozóból 103-nak sikerült az átjutás, csütörtökön 104 kísérletből 57 volt a migránsok szempontjából sikeres. Az utóbbi egy hétben a Magyarországra belépéssel próbálkozó menedékkérők negyede, sőt időnként akár fele is átjutott magyar területre, és csak az említett nyolc kilométeres sávban sikerült elfogni őket.

Ráadásul így is vannak olyanok, akiket a jelek szerint nem ott fognak el. A rendőrség július 5. után közzétett adataiban is szerepelnek elfogott migránsok, például a július 5. és 15. közötti időszakban 43 emberről tesznek említést. Ők nyilván nem azok, akik a mélységi ellenőrzéskor kerülnek rendőrkézre, és kísérik őket vissza (hiszen ez a csoport ennél sokkal nagyobb), hanem például már beljebb, az ország területén. Az ilyen módon elfogott migránsok száma a rendőrségi statisztika szerint péntek és vasárnap között 18 volt, vagyis a tiltott határátlépés megszűnéséről ez alapján sem lehet beszélni.

Egyre kevesebben vannak viszont a magyarországi táborokban. Bakondi György közlése szerint az idegenrendészeti központokban negyvenegy, az őrzött és nyílt táborokban pedig hatvanszázalékos a töltöttség. A bevándorlási hivatal múlt heti adatai szerint egyes helyek csaknem teljesen kiürültek, ilyen például az osztrák határnál fekvő körmendi sátortábor. Igaz, a zsúfoltság ismét nőhet, ha a nyitott menekülttáborok közül újabbakat zárnak be. A bicskei állomásra például év végével kerülhet lakat.

A hét végén csaknem egy órát kellett várniuk az autóknak az M1-es autópályán Hegyeshalomnál az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt. Ausztria április 25. óta tart ellenőrzéseket az illegális migránsok és az embercsempészek kiszűrése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.