Fiatalok nélkül maradhatnak a plébániák

Az iskolai hitoktatás „elvonzotta” a gyerekeket az egyházi hittanóráktól, ez több felekezetnél gond.

Velkei Tamás
2016. 08. 29. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötelező hittan bevezetése óta negyedével, ötödével csökkent a plébániákon tartott hittanoktatásban részt vevők száma – mondta lapunknak Bárány Béla, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye hitoktatási felügyelője egy közelmúltban elkészült belső felmérés eredményére hivatkozva. A kutatás azt is megállapította, hogy az iskoláskorú gyermek kétharmadát keresztelték meg, amivel új helyzet állt elő a hittanoktatásban, hiszen a tanulók jelentős része már nem kötődik egyházi közösséghez. Ezt bizonyítja az is, csupán negyedük volt első áldozó, és alig több mint ezren bérmálkoztak. Vagyis ahogy nőnek a fiatalok, úgy csökken bennük a hit iránti érzékenység.

Problémát okoz az is, hogy Bárány Béla szerint a szentségek megfelelő oktatására nem alkalmas az iskolai tanóra. Amíg nem vezették be kötelezően a hittanoktatást, virágzott a plébániákon a hittantanítás, véli a hitoktatási felügyelő, ám a gyerekek túlterheltek, sok szülő a tánc, a sport és egyéb foglalkozások után már nem küldi gyerekét a fakultatív hittanra. Így akik elballagnak az iskolákból, a legtöbb esetben elvesznek az egyház látóköréből.

A helyzet Bárány Béla szerint egyre aggasztóbb, leginkább a felső tagozatosoknál döbbenetes a lemorzsolódás.

– A jövő egyik nagy feladata, hogy a plébániákhoz nem kötődő szülőket is elérje az egyház, mert a hit a közösség nélkül nem élhető meg – hangsúlyozta a plébános. Hozzátette: új módszerekre van szükség, alkalmazni kell a modern technika adta lehetőségeket. Az iskolákban igyekeznek érdekessé tenni a hittanórákat, tablettel, laptoppal, filmrészletekkel, játékokkal. – Ugyanakkor az élő szót és a tanúságtételt nem helyettesíti semmi – szögezte le Bárány Béla.

– Nálunk is jelentkezett a probléma: a vasárnapi iskola helyett ma már csak az iskolai hittanon vesznek részt a gyerekek; nehéz őket az iskola után bevonzani – közölte érdeklődésünkre Gáncs Péter, az evangélikus egyház elnök-püspöke. Az egyházfő kiemelte, az iskolai oktatással ugyan több fiatalt érnek el országosan, ám a tanintézeti plusz a gyülekezetekben mínuszt jelent. – A kérdés az: sikerül-e a fiatalokat a gyülekezetek felé terelni. Fontos volna, hogy híd épüljön az iskola és a gyülekezet között, legyen erre igényük a gyerekeknek, és ne csak egy tantárgyként tekintsenek a hittanra – mondta Gáncs Péter, aki szerint nagy eltérés nincs a felekezetek között ilyen tekintetben. Az evangélikus egyház vezetője úgy vélte, olyanná kell tenni az iskolai hittanórákat, hogy a gyerekeknek igényük legyen a hétvégi órákat is látogatni.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.