Hónapokra bezárhatják a migránsokat

Akár hónapokon át bent tarthatják a menedékkérőket a hazai őrzött befogadóállomásokon.

Markotay Csaba
2016. 08. 02. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármikor kitörhet egy újabb tiltakozás vagy tömegverekedés az ország legnagyobb őrzött befogadóállomásán, Kiskunhalason. Az 500 férőhelyes zárt táborban ugyanis folyamatosan 400 felett van a menedékkérők száma (a legfrissebb, múlt csütörtöki adatok szerint 414-en voltak ott), de az igazi problémát nem is a zsúfoltság jelenti, hanem az akár hónapokig is elhúzódó eljárás.

###HIRDETES###

A menekültügyi őrizet az egyes menedékkérők esetében eltérő lehet, de az őrizet maximális időtartama hat hónap

– közölték érdeklődésünkre a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál. Az őrizetet a menekültügyi hatóság mindössze 72 órára rendelheti el, de ezt a bíróság 60 nappal meghosszabbíthatja, sőt, az őrizet hosszabbítását a hatóság több alkalommal is kérheti. Így nem kizárt, hogy egyes migránsok már február óta a táborban vannak, bár ezzel kapcsolatos konkrét kérdéseinkre nem kaptunk választ. Azt sem tudni, hogy mely országokból érkezettek esetében a leghosszabb a menekültügyi őrizet időtartama, a bevándorlási hivatal ugyanis erről nem vezet statisztikát.

Kiskunhalason szinte minden héten vannak verekedések, illetve tiltakozások, az ott lévők elsősorban a gyorsabb ügyintézést és a tábor megnyitását akarják elérni. Június elején például mintegy 300-an léptek akcióba, és a többi között arra biztatták egymást, hogy törjenek ki, és induljanak el Budapestre. A helyzetet csak több száz rendőr helyszínre küldése után sikerült megoldani. Július közepén tömegverekedés volt a táborban, először mintegy húsz migráns verekedett össze puszta kézzel, majd letört bútorlábakkal. Később az udvarra mentek, ahol kétszázan csatlakoztak a verekedéshez. Kilencen sérültek meg, és akkor is csak a rendőrök beavatkozása nyomán állt helyre a rend.

A múlt héten két migráns az egyik épület tetejére mászott fel, és azzal fenyegetőztek, hogy leugranak, ha nem nyitják meg a tábort. Később három kiutaztatás előtt álló férfi a lakóépületük második emeleti ablakába állva fenyegetőzött azzal, hogy kiugrik. Végül abbahagyták a tiltakozást, ám többen megszöktek a táborból, és két algériai férfit továbbra sem talál a rendőrség.

Elsősorban azokat a migránsokat viszik zárt menekülttáborba, akik ügyében még nem született döntés, de tartani lehet attól, hogy az eljárás vége előtt megszöknek. Ide kerülnek azok is, akiknek a személyazonosságát nem lehet megállapítani. Továbbá azok, akiket más uniós országból küldtek vissza, ezért fennáll a veszélye, hogy ismét továbbállnak. Annak ellenére, hogy más táborokban egyre kevesebben tartózkodnak (a kiskunhalasi nyitott állomáson 200 helyen mintegy 50 migráns van, az osztrák határnál lévő Körmenden pedig a sátortábor lényegében kiürült), az őrzött állomások továbbra is zsúfoltak, a kijárás tiltása és a hosszú eljárás pedig előrevetíti, hogy újabb tiltakozások lesznek.

A migránsok egyébként – okkal – attól is tartanak, hogy visszaviszik őket Görögországba, ahol először léptek az unió területére.

– Azokat, akik délről jönnek a magyar határhoz Szerbia felől, Görögországba fogjuk visszaküldeni, és akik nyugatról akarnak Magyarországra jönni, vagy őket nyugatról akarják visszahelyezni hozzánk, őket is arra kérjük, és azt az álláspontot képviseljük a nyugat-európai partnereinknél, hogy őket is oda irányítsák – tette egyértelművé június elején Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez a forgatókönyv viszont nyilván nem felel meg azoknak a menedékkérőknek, akik egyszer már áthaladtak Görögországon, pláne, ha fizettek is az utazásért az embercsempészeknek.

###HIRDETES2###

Ami a betelepítéseket illeti, tegnap a kvótaellenes népszavazással kapcsolatban új akciót indított az Együtt. A párt saját hirdetéseivel leragasztja a kormány kvótanépszavazásra mozgósító plakátjait, és azt üzeni, hogy „a menedékkérő nem ellenség. Ne szavazz Európa ellen”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.