Irdatlan pénz Rogán Antal szomszédjának

Menetrend szerint taroltak Csetényi Csaba vállalkozásai a kancellária kommunikációs tenderén.

2016. 08. 02. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal kabinetminiszter Pasa parki szomszédjának, Csetényi Csabának az érdekeltségei nyerték a Miniszterelnökség kommunikációs tenderének java részét – derül ki az uniós közbeszerzési portálon múlt pénteken közzétett hirdetményből. Az eljárás végeredménye – az elmúlt évek tapasztalata alapján – nem sokakat lephet meg; egyedül az tűnik szokatlannak, hogy nyílt tenderen tarolt Csetényi két cége, a Network 360 Reklámügynökség Kft. és az Affiliate Network Kft. Tavaly ugyanis szinte kizárólag hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásokat nyertek el – ezeken csak az vehet részt, akit a kiíró (a minisztérium vagy az állami szerv) arra érdemesnek tart. A mostani, bruttó 6,5 milliárdos tendert azonban uniós forrásból fedezik, ezért a Lázár János vezette kancellária kénytelen volt nyílt eljárást kiírni.

A tender három részből állt. Az első pr- és kreatív feladatokat, médiavásárlást, valamint közvélemény- és piackutatást foglalt magában. Ezt a Network, az Affiliate, illetve egy eddig ismeretlen esztergomi cég, az LV-Team Kft. nyerte meg mindösszesen bruttó 5,7 milliárd forint értékben. A második részfeladat a rendezvényszervezés volt, itt 540 milliós ajánlatával a Network és az LV-Team lett a befutó. Egyedül a harmadik résznél (nyomdai feladatok, grafikai tervezés) maradtak alul Csetényiék: itt a Pátria Nyomda nyert bruttó 254 millió forintos ajánlattal.

Csetényi Csaba neve a 2013-as trafikpályázatok idején vált ismertté, miután kiderült: ő és testvére két-két, akkori üzlettársa, Krsko Tibor pedig öt trafik üzemeltetési jogát szerezte meg az akkor még Rogán vezette V. kerületben. Később egyre sűrűbben érkeztek a hírek arról, hogy a belvárosi polgármester szomszédjának cégei miként jutnak egyre zsírosabb állami megbízásokhoz.

A Network 360 jogelődje a HG 360 volt, amely az Átlátszó cikke szerint 2012 áprilisában nyerte meg az első közbeszerzését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ) bruttó félmilliárd forint értékben. Majd az Államadósság Kezelő Központ állampapírreklámokra, illetve a Magyar Turizmus Zrt. bel- és külföldi reklámkampányra kiírt tenderén győztek. A következő, 2013-as esztendő szűkös volt: csak az NFÜ pr-tenderén volt sikerük. 2014-ben már több mint egymilliárd forintnyi állami megbízást kaptak, tavaly pedig csaknem bruttó négymilliárd forint volt a közbeszerzési bevételük.

A tavalyi hét győztes tenderükből négyet a 2015 októberétől Rogán Antal irányította Nemzeti Kommunikációs Hivatal írt ki. Csetényi cégéhez köthetők például a migránsellenes kampányok és a kormányablakok népszerűsítése is. A napokban derült ki, hogy a Városliget Zrt. 40 millió forintot fizetett a Networknek a park átépítését népszerűsítő 16 oldalas újság elkészítéséért 750 ezres példányszámban. Egyébként Csetényi a Network 360-ból és az Affiliate-ből tavaly összesen 700 millió forint osztalékot vett föl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.