Legalább tízmilliárd elúszott

Elrendelték a szökésben levő karcagi „bróker Marcsi” cégének felszámolását.

Markotay Csaba
2016. 08. 03. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelték a karcagi Kun-Mediátor Kft. felszámolását – tudtuk meg a károsultak egy részét képviselő Dobrossy István ügyvédtől. A károsultak azonban aligha láthatják viszont befektetéseiket, hiszen a felszámolási eljárásban vélhetően csak a dolgozói bérek kifizetésére és a felszámolási eljárás költségeire lesz fedezet. Kérdés persze, hogy a rendőrség tud-e további olyan vagyont vagy vagyonelemeket feltárni, amikre eddig nem volt rálátása – tette hozzá az ügyvéd.

A Kun-Mediátor Kft. vezetője, a szökésben lévő Dobrai Sándorné a jelenlegi adatok alapján csaknem ezer embert károsított meg piramisjátékra hasonlító módszerrel. A kár meghaladhatja a 10 milliárd forintot, sőt egyes becslések a 20 milliárdos kárértéket sem tartják kizártnak. A nyomozás több mint egy éve indult. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon csak annyit közöltek, hogy az ügyben a nyomozás folyamatban van, de ennél többet „a nyomozás érdekeire való tekintettel” nem árultak el. Így arra a kérdésre sem válaszoltak, hogy a legutóbb márciusban lejárt nyomozási határidőt meddig hosszabbították meg, illetve hogy a rendőrségen eddig hány károsult tett feljelentést, és mekkora a kárösszeg. Tavasszal a rendőrség akkori válaszaiból annyi derült ki, hogy mintegy 800 sértettet hallgattak ki a hatóságok, és házkutatásokat, illetve iratlefoglalásokat is végrehajtottak.

Nagyjából ezer károsult „jelentkezett be” a rendőrségen, de Dobrossy István szerint mivel nem mindenki fordult a hatóságokhoz, a károsultak száma ennél magasabb, 1500 és 2000 között is lehet. A cég kisebbségi tulajdonosa, Dobrainé veje, Kemecsi László tavaly már részletes vallomást tett a rendőrségen, és nyilatkozatában azt állította, hogy a Kun-Mediátor pénzügyi befektetéseihez nem volt köze.

A rendőrség továbbra is keresi a többségi tulajdonost. Korábban Karcagon az a hír terjedt el, hogy Dobrai Sándorné Mexikóban van, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg, ahogy más „tippeket” sem kommentált a rendőrség. Tavaly nyáron lapunk számolt be arról, hogy a hatóságok már valószínűleg tudják vagy legalábbis sejtik, hogy melyik országban bujkálhat „Marcsika”, de a pontos tartózkodási helyéről nincsenek információk. Ám ezt sem erősítették meg hivatalosan. Dobrainé mindenesetre továbbra is szerepel az Interpol körözési listáján.

Annak ellenére, hogy sok pórul járt ember jelentkezik a hatóságoknál, egyelőre hiába kérik a Kun-Mediátor károsultjai, hogy hozzanak létre számukra kártérítési alapot – mondta lapunknak az ügyvéd, pedig szerinte jelentős az „állami és banki felelősség” abban, hogy milliárdokkal károsíthatta meg az ügyfeleket a hivatalosan utaztatással foglalkozó cég.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.