Szennyvíz zúdul a szentendrei strandra

A csatornák felújításával elejét lehetne venni a beömléseknek. Az egészségünk elvileg nincs veszélyben.

Kovacsik Ágnes
2016. 08. 01. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nagyméretű csapadékkiömlőn keresztül havonta ömlik szennyvíz a Dunába Szentendrénél, épp ott, ahol egy szabadstrand is üzemel. A legutóbbi eset a múlt héten történt, amire Kubatovics Áron Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet.

A Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) színeiben politizáló önkormányzati képviselő portálunknak elmondta: az elfogadható, ha olyan helyzetben szennyezik a Dunát, ami máshogy nem orvosolható. Ám az már nem, hogy rendszeresen zúdul szennyvíz a folyóba.

A képviselő azt is kifogásolja, hogy a vízmű nem figyelmezteti se a lakosságot, se az önkormányzatot a beömlésekről. Mintegy két hete is történt egy főnyomócső-repedés a Pap-sziget közelében, aminek következtében tíz órán keresztül folyt a szennyvíz a Dunába, és erről sem értesültek időben az érintettek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a társaság rossz és rosszabb lehetőségek közül választhatott: vagy a Dunát árasztják el szutyokkal, vagy az általuk ellátott, 10 ezernél is több háztartást. A vízmű elismerte, hogy a Pap-szigetnél környezetszennyezés történt, de ez szükséges volt ahhoz, hogy közben szolgáltatásukat a szerződésekben foglaltaknak megfelelően zavartalanul biztosítsák. Kubatovics közérdekű adatigényléssel fordult a vállalathoz a kommunikációs gyakorlatukkal kapcsolatban, a válaszból pedig kiderül, hogy a cég hajlik ennek átgondolására. Egyben rámutatnak: a vízjogi üzemeltetési engedély erről nem rendelkezik.

Papíron tehát úgy tűnik, minden rendben, annál is inkább, mivel a vízmű kárelhárítási tervére a vízügyi hatóság is rábólintott. Ezzel együtt – érezzük – nem nevezhető optimális megoldásnak a Duna szennyezése, főleg hogy létezik tisztább, noha kétségtelenül drágább megoldás is. Vízügyi szakemberek egybehangzó véleménye szerint ugyanis saválló vasbeton tartályok hálózatba építésével elvileg feleslegessé válhatna a mocsok folyóba engedése. Kubatovics úgy véli, a vízmű inkább spórol ahelyett, hogy valóban orvosolná a problémát.

Kerestük a DMRV-t, hogy első kézből ismerhessük meg álláspontjukat, ám nem nyilatkoztak, mondván hétfőn adnak ki sajtóközleményt az ügyben, ám ez eddig nem történt meg.

A fideszes vezetésű Szentendre a legutóbbi eset után mindenesetre a jelek szerint megelégelte az áldatlan állapotokat. Verseghi-Nagy Miklós polgármester azonnal válságtanácskozást tartott Tóth Istvánnal, a DMRV vezérigazgatójával és az ÁNTSZ képviselőivel. A városvezetés portálunknak megküldött hivatalos közleményéből kiderül, hogy a legnagyobb problémát a belvárosban a 60-as évekből megmaradt egyesített csatornarendszer okozza. A szennyvizet ugyanabban a hálózatban vezetik el, mint a csapadékot, ezt pedig az elavult hálózat egyszerűen nem bírja. Mivel a probléma a rendszer szétválasztásával megszüntethető, a polgármester bejelentette, hogy a fejlesztés első üteme az önkormányzat beruházásában még az idén megtörténik. Közben pedig folyik a további lépések megtervezése is, a DMRV-vel karöltve.

Kerestük a területileg illetékes kormányhivatalt, hogy megtudjuk, mekkora veszélyt jelent a szennyvíz a Dunára és az ott pancsolók egészségére, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdésünkre. A portálunknak névtelenül nyilatkozó szakértő viszont úgy látja, a Dunát semmilyen környezeti kár nem érheti, hiszen a folyó vízhozama óriási.

A kivezető nyílás közelében a Postás strandnak nevezett területet évtizedek óta szabadstrandként használták a helyiek, 2016 júniusától pedig hivatalosan kijelölt fürdőhely. Az önkormányzat azonban leszögezte: mindenképpen értesíti a lakosságot, ha a vízbe szennyeződés kerül, ez esetben a fürdési tilalmat online felületein és a helyszínen is közzé teszi.

Azt azonban nem a városvezetés teszi hozzá, hogy strandot üzemeltetni a kiömlő környezetében azért talán nem tartozik a legjobb ötletek közé, bár a legutóbbi beömlés utáni mintavétel nem mutatott ki határértéket meghaladó szennyezést.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.