Szent István ünnepe: új helyszínről lőnek fel tűzijátékot

A rendezvényeket a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala szervezi.

MTI
2016. 08. 02. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vargha Tamás felidézte: augusztus 20-án az államalapítást, az államalapító Szent István királyt ünnepeljük, és azokra emlékezünk, akik a történelem során védték Magyarországot, a magyar államiságot, a magyar hazát. Hozzátette: az ünnepi rendezvényeket a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala szervezi. Az ünnepi program augusztus 20-án 8.30-kor kezdődik a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Ezután a honvédtisztjelöltek avatása következik, köszöntőt mond Simicskó István honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet pedig Áder János államfő.

10-től 18 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap, ennek keretében egész nap ingyenesen lesz látogatható az Országház, és bárki megtekintheti a Szent Koronát. Az államtitkár megjegyezte: az elmúlt években egyre nagyobb tömegeket vonz ez a rendezvény, ezért a sorban állók türelmét és megértését kérte. Hozzátette: augusztus 20-a a Szent István-rendek átadásának is a napja, Áder János köztársasági elnök 11 órakor a Sándor-palotában adja át a kitüntetéseket.

Délután családi programok, koncertek várják az érdeklődőket, este pedig a hagyományos tűzijáték a Duna-parton. Vargha Tamás közölte, idén az Erzsébet híd északi járdáján kívül a Lánchíd déli járdájáról, a Gellért-hegyről és a Dunáról három pontonról lövik majd fel a tűzijátékot a pirotechnikusok. Több mint húszezer pirotechnikai eszközt lőnek fel a szakemberek. A közbeszerzés nyomán a tűzijáték 140 millió forintba kerül.

Az államtitkár azt mondta, hogy bár rövidebb szakaszon lesz a tűzijáték, a látvány impozánsabb lesz a tavalyinál, az aláfestő zene pedig Szörényi Levente és Bródy János István, a király című művéből lesz.

Vargha Tamás megjegyezte: az ünnepi programok biztonságos lebonyolítását a Honvédelmi Minisztériumban működő operatív törzs felügyeli majd, amelynek munkájában mások mellett a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat képviselői működnek közre. A legfontosabb a résztvevők biztonsága lesz, hogy mindenki felhőtlenül ünnepelhessen – szögezte le, hozzátéve, hogy ennek érdekében fokozottan készülnek a biztonságra.

Közölte, hogy az időjárás kedvezőtlen változása, illetve bármilyen, a nézők biztonságát veszélyeztető esemény miatt az operatív törzs vezetője leállítja a tűzijátékot, és idén először hangosbemondó rendszeren keresztül tudják majd segíteni a tűzijátékra kilátogatókat abban, hogy mindenki biztonságosan elhagyhassa a helyszínt.

Az államtitkár kiemelte: a fokozott biztonsági intézkedések miatt a nézők a megszokottnál több rendőrrel találkozhatnak majd, akik a megközelítési útvonalakat is figyelemmel fogják kísérni. A fokozott biztonság miatt több lezárásra is fel kell készülni, valamint minden olyan intézkedésre számítani lehet, amely a biztonságot szolgálja. Vargha Tamás ezért a rendezvényre kilátogatók megértését kérte.

Vargha Tamás az M1 műsorában úgy fogalmazott: érzékelhető, hogy a biztonsági környezet jelentősen változott Európában a közelmúltban; nem lehet nem odafigyelni a párizsi, brüsszeli, nizzai és müncheni eseményekre. Hozzáfűzte: július 15-e után a miniszterelnök utasítására a belügyminiszter olyan intézkedési tervet dolgoztatott ki, amely a nizzai terrortámadásra is reagálva „megvédi az embereket, hogyha nagy tömegben lesznek valahol”. Példaként említette, hogy az a védőkordon, amely az emberek biztonságát garantálja, azonnal megnyílik, ha adott esetben el kell hagyniuk a helyszínt, piktogramok fogják mutatni, hogy merre tehetik ezt meg, főúton, rakparton, északi és déli irányba, illetve a mellékutcák felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.