A migránsoktól tartunk, nem a munkanélküliségtől

Beérett a kormány vetése, vagy csak termékeny talajra hullott?

MNO
2016. 09. 13. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügy, az alacsony bérek és a migránsválság problémáját tartják a legsúlyosabb gondnak a magyarok – derült ki a Závecz Research országos reprezentatív közvélemény-kutatásából, amit az Index rendelt meg. A legaggasztóbbnak az egészségügy állapota tűnik: harminckét százalék jelölte meg ezt a területet, az Index szerint pedig minél fiatalabbat kérdeztek, annál jellemzőbb volt, hogy ezt említette elsőként. Jellemzően a városlakók említették a kórházi állapotokat, mintsem a községekben élők. A korrupt politikusokat 13, a munkanélküliséget 10, az oktatás helyzetét pedig csak 6 százalék említette. A tekintélyelvűség 1 százalékot aggaszt összesen.

Második helyen megosztva az alacsony bérek és a migránsok állnak, 17-17 százalékkal. A menekültválság potenciális veszélyeitől láthatóan tartanak az emberek: 41 százalék tart attól, hogy a következő egy évben terrortámadás történhet hazánkban. Harmincegy százalék állította, hogy inkább nem fél ettől, huszonhét pedig, hogy egyáltalán nem aggasztja a dolog. Ez ugyanakkor még nem feltétlenül jelzi, hogy valakinek mennyire tölti ki a napjait az ettől vagy a migránsoktól való rettegés.

Az életkor emelkedésével egyre kiemeltebb helyen szerepelnek a problémarangsorban a migránsok: míg a húszasok körében nem igazán említették őket a legnagyobb gondként, hatvan felett már a huszonkét százalékot is veri azok aránya, akik a keletről érkezőktől tartanak leginkább. A kutatóintézet vezetője, Závecz Tibor szerint az ötvenesek és a hatvanasok ezt a problémakört tartják a legaggasztóbbnak az egészségügy után.

Pártszimpátia alapján is vizsgálták, az embereket mi zavarja leginkább, és kiderült: míg a Fidesz szavazóit a migránsok (30 százalék), a jobbikosokat az egészségügyi helyzet (32 százalék), ahogy az MSZP-seket is (26 százalék). Ironikus lehet: Gyurcsány Ferenc és a kiugrott szocialisták szavazóit, azaz a DK-sokat harminc százalékban a korrupt politikusok, ráadásul tizenhatban a tekintélyelvűség. Érdekesség, hogy a fideszeseknél is második helyre került az egészségügy helyzete, 28 százalékkal, harmadikra pedig az alacsony bérek tizennyolccal. A jobbikosoknál a migránsválság csak a második huszonegy százalékkal, holtversenyben az alacsony bérekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.